Vztrajnik in najprepoznavnejši bojevnik proti izenačitvi pravic raznospolnih in istospolnih parov Aleš Primc se podaja v politične vode. Koalicija Za otroke gre se je za zdaj preoblikovala v Gibanje za otroke in družine, za uspešnejši nastop na volitvah pa so pripravljeni ustanoviti tudi stranko. Po njihovem prepričanju je treba v Slovenijo vrniti spoštovanje življenja, materinstva in očetovstva, krščanstva, slovenske kulture, dela in nedeljskega počitka.

Po besedah političnega analitika Matevža Tomšiča je po pričakovanju glavni poudarek programa gibanja družinska problematika, »pri čemer njegova usmeritev temelji na tradicionalnem razumevanju družine, ki je močno obarvano s krščanskimi vrednotami«. Ob splošni konservativni usmerjenosti je program po Tomšičevi oceni tudi močno socialno obarvan. »Precej malo pozornosti je posvečeno ekonomskim tematikam, očitno bo glede tega gibanje pozicionirano bolj levo od nekaterih obstoječih strank na desnem polu – predvsem od NSi, ki zagovarja precej liberalen ekonomski pristop.«

Prva tarča bodo pravice žensk

Po oceni filozofa Luke Omladiča temeljno naravo novega političnega gibanja v celoti pojasnjuje stavek »Bog je en sam«, ki je zapisan v drugi točki programske deklaracije. »Politična skupina, ki ima kot programsko točko zapisano, da je Bog en sam, je popolnoma onstran modernega razsvetljenskega razumevanja političnega in trdno na strani fundamentalizma. Res pa je, da je tovrstni fundamentalizem tudi močno aktualen pojav, ki ga spremljamo tako na Bližnjem vzhodu kot globalno, ne glede na vrsto edinega boga, na katerega se sklicuje.« Pričakujemo lahko, pravi Omladič, da bodo tako kot pri podobnih fundamentalističnih gibanjih po svetu prva tarča pravice žensk, posebej pravica do svobodnega odločanja o rojstvih svojih otrok. Obnovila se bo žalostna razprava o domnevno sramotnem ustavnem členu, ki to svobodo jamči.

»Zanimivo politično vprašanje je, kakšen odnos bodo do gibanja zavzele uradne ustanove slovenske katoliške cerkve,« meni Omladič. Ob tem dodaja, da je bilo pri referendumu mogoče videti, da so povezave s Cerkvijo vsaj neformalno precej močne. »Po drugi strani bi odkrita podpora Katoliške cerkve radikalno fundamentalističnemu programu pomenila dodaten odmik od zmernejše linije papeža Frančiška in dodatno odtujitev dela vernikov, ki so jim tako skrajna stališča nesprejemljiva.«

Dodatna radikalizacija političnega prostora

Primčevo gibanje mnogi prepoznavajo kot satelit Janeza Janše. Primc je včeraj glede sodelovanja s SDS dejal: »Če bo to koalicija, ki bo na volitvah zmagala in bo omogočila uresničitev našega programa, bo to prava koalicija za našo državo.« Namerava pa gibanje sodelovati z vsemi strankami, s katerimi bo našlo skupne točke. Vendar je bilo v večini parlamentarnih strank včeraj mogoče slišati, da bodo – sodeč po programu – z gibanjem pri marsikateri točki težko našle skupni jezik, oziroma da ta dodatno radikalizira slovenski politični prostor.

Ocene, kakšen je lahko volilni domet Primčevega političnega gibanja oziroma prihodnje stranke, so v političnih vrstah različne. Tomšič ocenjuje, da ima Primčevo gibanje »dobre možnosti, da se uveljavi kot resna politična sila«. V zadnjem času je bilo namreč mogoče zaznati veliko volilno abstinenco predvsem med bolj tradicionalistično usmerjenimi volilci, ki se v obstoječih desnih strankah očitno niso več prepoznali. »Nekaj glasov bo lahko odvzelo vsem obstoječim strankam tega tabora, dobi pa lahko tudi precej glasov tistih, ki se zadnjih volitev niso udeležili. Vseeno pa dvomim, da bi lahko – vsaj na kratek rok – prevzelo primat SDS na desnici,« še dodaja profesor na novogoriški FUDŠ.