»Jezen sem glede na to, na kakšen način sem zapravil priložnost. V ubežni skupini sem se počutil odlično, dokler nisem po 170 kilometrih ostal brez vode. Očitno radijska zveza do spremljevalnega avtomobila ni pravilno delovala in niso slišali prošenj za pijačo. Tudi sam sem storil napako, da pri sebi nisem imel vedno dveh bidonov. Žal mi je take zamujene priložnosti,« je mladi Matej Mohorič obžaloval v cilju najdaljše, 18. etape kolesarske dirke Giro d'Italia. Bil je v skupini 23 kolesarjev, ki je kmalu po startu skočila v beg in tudi tuji komentatorji so ga zaradi tehnično zahtevnega zaključka imeli za enega favoritov. Bil je v okoliščinah, ki se kolesarju njegovega kova ponudijo zelo redko. A žal je omagal (18. mesto) in po 244 kilometrih je z veliko prednostjo 13 minut pred skupino z rožnatim Stevenom Kruijswijkom po šolski akciji kolesarja Etixxa slavil Matteo Trentin.

Danes se začenjata odločilna dneva v gorah med Italijo in Avstrijo čez visoke prelaze Agnello, Bonette in Lombarda. Sobotna etapa ima v 134 kilometrih za okoli 4500 metrov višinske razlike vzponov. Za nameček napovedujejo še slabo vreme, tudi s sneženjem visoko v gorah. To odpira vsaj dve vprašanji. Po novem protokolu UCI za ekstremne vremenske primere skupaj organizatorji, ekipe, kolesarji in tekmovalna žirija odločajo o poteku proge. Možne so rezervne različice ali v skrajnem primeru odpoved etape, a bo to vsaj iz dveh razlogov skrajna možnost. Giro d' Italia ni Tirreno–Adriatico, kjer so prvič odpovedali tekmovalni dan, saj so vložki organizacije mnogo večji. Po drugi plati pa hladno vreme običajno manj moti Vincenza Nibalija in slabo vreme je ena od teorij, da še ponagaja Nizozemcu Kruijswijku, Kolumbijcu Chavezu in Špancu Valverdeju, če bi imeli slab dan. Toda po drugi strani Kruijswijk deluje samozavestno...

Giro d' Italia, 18. etapa: 1. Trentin (Etixx-QuickStep) 5,25:34, 2. Moser (Cannondale), 3. Brambilla (Etixx QuickStep), vsi isti čas, 18. Mohorič (Lampre-Merida) + 7:34, 132. Roglič (LottoNL Jumbo) + 23:22, 142. Bole (vsi Slo, Nippo Vini Fantini) isti čas, skupno: 1. Kruijswijk (Niz, LottoNl Jumbo) 73,50:37, 2. Chaves (Kol, Orica GreenEdge) + 3:00, 3. Valverde (Špa, Movistar) + 3:23, 67. Roglič + 2,17:58, 90. Mohorič + 2,38:54, 138. Bole + 3,21:44.