Danes bo najlepša in najstarejša kamniška ulica Šutna še posebej pisana in zanimiva, saj bo gostila 19. Festival potujočih knjižnic. Na ulici se bo zbralo vseh 12 slovenskih atraktivno pobarvanih avtobusov, predelanih v potujoče knjižnice, ki v dolžino skupaj merijo več kot 250 metrov.

»Vsi slovenski pisani bibliobusi se zberejo v enem slovenskem kraju vsaki dve leti; vedno se jim pridružijo tudi gostje iz tujine. Srečanje organizira Sekcija za potujoče knjižnice, letos ob podpori občine Kamnik in v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik,« je povedala direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir in dodala, da se bo festival zlil z Veronikinim festivalom – največjo otroško prireditvijo v kamniški občini.

Po Sloveniji vozi 12 potujočih knjižnic – bibliobousov, ki imajo v 86 občinah skupno 704 postajališča. Z njimi se lahko pohvali 13 knjižnic, Kamnik in Domžale imata namreč skupno vozilo. Knjižnica je od nekdaj pomembno stičišče ljudi in je namenjena vsem prebivalcem. Ker pa je vsi nimajo na svojem pragu, so se v Sloveniji že pred štirimi desetletji domislili knjižnic na kolesih, ki se lahko pripeljejo v vsako vas in stojijo pred vsako šolo, vrtcem ali domom starostnikov. Bibliobusi, ki dosežejo več kot tri četrtine prebivalstva, na leto prevozijo več kot 100.000 kilometrov. Več kot 17.000 aktivnih članov potujočih knjižnic pa jih obišče več kot 150.000-krat in si na leto izposodi več kot 750.000 enot knjižničnega gradiva. Sprva so izposoje gradiva v potujočih knjižnicah opravljali ročno, danes pa imajo vsi bibliobusi v Sloveniji avtomatsko izposojo, s slovenskimi knjigami pa oskrbujejo tudi bralce na Madžarskem in v Italiji.

Potujoče knjižnice imajo v Ajdovščini, Domžalah, Kamniku, Kopru, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Tolminu in Tržiču.

Konvoj potujočih knjižnic se bo danes zjutraj zbral na parkirišču pred arboretumom v Volčjem Potoku, od koder bo krenil na Šutno, kjer se bo festival s kulturnim programom začel ob 10. uri. Popoldne pripravljajo v Knjižnici Franceta Balantiča strokovno posvetovanje, ob 19. uri pa bo konvoj krenil v Terme Snovik. Jutri zjutraj se bodo vrnili na parkirišče pred arboretumom, kjer si bo mogoče pisane bibliobuse ogledati od zunaj in od znotraj. av