Spodbujanje k uporabi javnega prevoza je pogosto precej težavno. Velik izziv pri tem predstavlja problem čakanja na avtobus, ki je ujet v prometnem zastoju. Vsi vemo, da bi se avtobus zastoju lahko izognil, že če bi več ljudi uporabljalo javni prevoz in zmanjšalo količino osebnih vozil na cestah. Vendar le redki so pripravljeni narediti prvi korak in osebni avto zamenjati za javnega. Še posebej kadar se nam nekam mudi.

Mesta, ki so odvisna od avtobusnega javnega prevoza, zato pogosto zavistno pogledujejo proti tistim, ki se lahko pohvalijo s podzemno ali vsaj nadcestno železnico. Čeprav je ta rešitev preizkušena, pa za mnoga mesta ostaja nedosegljiva zaradi stroškov izgradnje, zanemariti pa ne gre niti dolgotrajnost takšnih projektov. Prav tako je vsaka razširitev omrežja povezana z novimi velikimi stroški in novim čakanjem na dokončanje zamudnih gradbenih del.

Avtobus, ki se kot premikajoči tunel vozi nad ostalim prometom

Kitajsko podjetje Transit Explore Bus trenutno raziskuje alternativo, ki bi lahko rešila vse zgoraj omenjene težave. Na letošnjem mednarodnem visokotehnološkem sejmu v Pekingu je podjetje predstavilo zamisel za nov model avtobusa. Ta bi bil širok za dva cestna pasova in bi stal na »nogah«, ki bi ga kot katamaran dvignile nad višino ostalih prometnih udeležencev. Tako bi avtobus neovirano drvel mimo. Če si ga predstavljate kot nekakšen potujoči tunel s potniškimi kabinami, niste daleč. Potniki naj bi se na avtobuse vkrcali s pomočjo dvigal, ki bi jih z dvignjenih avtobusnih postaj spustila v kabino.

Podjetje trenutno razvija prototip avtobusa v pravi velikosti, zanj pa naj bi se že zanimala nekatera kitajska mesta. Za varnejšo vožnjo bo avtobus najverjetneje tekel po tirnicah, ki odpravljajo tveganje, da bi voznik zapeljal na cesto in povzročil prometno nesrečo. Zanimivo pa bo tudi videti prve reakcije voznikov, ko jih bo po zraku prehiti tunel s potniki.