Take palačinke pripravljene v mešalniku in pečene v pečici so nemška tradicionalna jed. Rečejo jim tudi nemške palačinke ali dutch baby. Originalna različica naj bi bila obogatena le z rjavim maslom, limoninim sokom in sladkorjem. Jaz pa sem jo obložila kar s svežim sadjem in mandljevimi lističi. Polovico jagod v tem receptu spečeš, polovico pa razporediš po že pečeni palačinki – za kontrast v teksturi in okusu.

Če doma litoželezne ponve nimate, uporabite okrogel ognjevarni pekač. Litoželezna ponev, uporabljena v tem receptu je premera 25 cm.

Poznamo gozdne in gojene jagode. Sladke gozdne jagode so od gojenih mnogo manjše, a so prav zato boljše. Ves tisti koncentrirani okus! A tudi gojene so lahko prav okusne. Če jih kupujete v supermarketu, predlagam, da preverite vsebino paketka. S paketkom se postavite dva koraka od police, s katere ste ga vzeli, saj reflektorji onemogočijo dobri pregled. Izberite le paketke, v katerih vse jagode so videti odlično.

Najboljše jagode seveda dobite od kmetov ali pa na tržnici. Čeprav so dražje, so vsekakor boljšega okusa. Jagode pa lahko vzgojite tudi doma. Tudi, če nimate vrta, saj jih lahko vzgojite tudi na balkonu. Sicer pa so jagode v Sloveniji v sezoni od pomladi do poletja, zato jih izven sezone nikar ne kupujte.

Jagode pa niso le dobre, ampak tudi zdrave. Jagode vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo tudi nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati.

Vse jedi, pripravljene z jagodami, so odlične, pa naj bodo to sladice, smutiji ali solate. Naj vam teknejo!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na povezavi.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

3 jajca

2 žlici agavinega sirupa ali rjavega sladkorja

80 g moke

1/2 žličke cimeta

1/4 žličke ingverja v prahu

1/4 žličke muškatnega oreščka

1/8 žličke soli

1 žlica grškega jogurta + dodatno ob serviranju

1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

1,5 dcl mleka

1 košček masla

1 skodelica jagod

2 žlici mandljevih lističev

5 večjih listov sveže bazilike

PRIPRAVA

V mešalniku (ali pa na roke!) najprej dobro razžvrkljajte jajca.

Potem dodajte agavin sirup, moko, cimet, ingver, muškatni orešček, sol, vanilijev ekstrakt, grški jogurt in mleko in še enkrat dobro zmiksajte.

V litoželezno ponev (premera 25 cm) ali pekač položite košček masla in ponev položite v pečico, segreto na 200°C, da se maslo stopi in že kar malo porjavi. Ponev po petih minutah previdno vzemite iz pečice in nagibajte sem in tja, da se maslo razporedi tudi po robovih ponve. V tako segreto in pomoščeno ponev vlijte zmes in ponev položite nazaj v pečico.

Palačinko pecite 7 minut, potem pa jo previdno vzemite iz pečice.

Medtem, ko se palačinka peče, jagode operite in narežite na tanke rezinice.

Na sredino palačinke razporedite dobro polovico jagod ter polovico mandljevih lističev, potem pa dajte ponev ponovno v pečico in pecite še nadaljnjih 20 minut, da se rob palačinke napihne in pozlati.

Pečeno palačinko vzemite iz pečice in obložite s preostalimi jagodami in mandljevimi lističi. Na vrh razporedite še borovnice in na ozke rezinice narezano baziliko. Palačinko narežite na kose in postrezite z žličko grškega jogurta.