Zmagaj ali odidi domov – slogan, ki pred odločilnimi tretjimi polfinalnimi tekmami košarkarskega državnega prvenstva odmeva v glavah igralcev preostalih štirih moštev. Če sta bila pod pritiskom izpada že v ponedeljek Olimpija in Helios, ga bosta prvič v končnici občutila tudi tokratna gostitelja Zlatorog in Krka. Zmagovalca pretiranega časa za celjenje bojnih ran in pripravo ne bosta imela, saj se finale začenja že v nedeljo.

Potem ko je Zlatorog na prvem polfinalnem obračunu brez težav odpravil Olimpijo, je bilo malo tistih, ki so še verjeli, da se lahko Ljubljančani prebijejo v finale. A po drugi tekmi so se razmere spremenile. Ne le zaradi zaslužene zmage zmajev, ki so v Stožicah vodili skoraj ves obračun in si povsem po svoji krivdi na koncu skoraj zagrenili življenje, temveč tudi zaradi poškodbe enega ključnih igralcev nasprotnikovega moštva. Jamar Abrams se je ob koncu zadnje četrtine prijel za zadnjo stegensko mišico in s težavo zapustil igrišče, nato pa dolgo časa ležal na tleh ob trenerskem štabu, kjer mu je zdravniška služba nudila pomoč.

Ker je imel Američan tudi po tekmi močne bolečine, zaradi katerih je komaj hodil, je jasno, da bi bil njegov današnji nastop pravi čudež. Na to je po tekmi namignil tudi trener Zlatoroga Aleš Pipan. »Abrams je odličen igralec in izredno pomemben člen Zlatoroga. Po drugi strani so Laščani zadnjo četrtino v Stožicah brez njega odigrali odlično. Njihova igra zagotovo ni odvisna samo od enega igralca,« je o pomenu morebitne odsotnosti Američana povedal trener Olimpije Gašper Potočnik.

Potočniku z Olimpijo v letošnji sezoni v treh poizkusih v dvorani Tri lilije še ni uspelo zmagati, a vseeno pozna pot do uspeha. »Tako kot na drugi moramo tudi na tretji tekmi kontrolirati skok. Ob tem imamo še kar nekaj rezerv v napadu, saj je slabih odločitev in brezpredmetnih napak še vedno preveč. Tudi met nam na obeh tekmah ni pretirano stekel, kar denimo Zlatorogu v Stožicah je. Če bo treba, bomo na terenu izkrvaveli za klubski dres.« Aleš Pipan se na drugi strani zaveda, da bi njegovo moštvo opravilo več kot polovico dela z omejitvijo glavnega napadalnega orožja Olimpije Save Lešića.

Kaj pomeni odsotnost poškodovanih igralcev, najbolje ve trener Heliosa Jakša Vulić, ki lahko že dalj časa računa zgolj na sedem ali osem košarkarjev. A kljub temu je na igralce prenesel neizmerno željo po zmagah, zaradi česar so Domžalčani seveda izredno neugoden nasprotnik. To je na svoji koži občutila tudi novomeška Krka, ki je že na prvi tekmi v zaključku trepetala za zmago, na drugi na gostovanju v Domžalah pa je morala priznati premoč nasprotniku. »Pripravljeni moramo biti na izjemno borbo,« se izziva zaveda trener Krke Vladimir Anzulović.