»Škoda. Druge ekipe so nas prisilile, da smo vsi pomočniki Sache Modola energijo porabili že pred zaključnim kilometrom in je potem nekaj kolesarjev ponujeno priložnost izkoristilo,« je Matej Mohorič (Lampre) razočarano potožil po 17. etapi Gira, ki jo je v turbulenci sprinterskega zaključka dobil nenadejano samostojni strelec Nemec Roger Kluge (IAM), Lamprejev kapetan Modolo je končal četrti. Tridesetletni Kluge je v zadnjem kilometru začutil taktiziranje sprinterjev, sledil napadu Filippa Pozzata (pred 14 leti je že slavil na etapi po Sloveniji v Ljubljani), ga tik pred ciljem prehitel ter za nekaj metrov ubežal glavnim mojstrom hitrosti z vodilnim v rdeči majici Giacomom Nizzolom.

To je daleč največja zmaga visokoraslega orjaka, večinoma v službi pomočnika, ki je bolj znan kot redni član »disco gruppe«, kot imenujejo glavnino, ki najtežje etape končuje v veliki skupini v ozadju. Lani je bil na Giru resen kandidat za lovoriko rdeče svetilke, ki pripada zadnjemu v skupni razvrstitvi.

Eržen z novim projektom

Ekipa Lampre ni bila izigrana po naključju. Modolo je bil kot član italijanske ekipe v vlogi enega glavnih favoritov, svoje ambicije so vidno izpostavili, tekmeci so vedeli, da ima najbolj dodelan sprinterski vlak. Zato so jim pretkano prepustili tudi velik del lova na ubežnike skupaj z ekipo Grega Boleta Nippo-Vini Fantini. Mohorič je ogromno prispeval v odločilnem trenutku, ko je sam za polovico zmanjšal prednost in razblinil sanje petim ubežnikom. Žal je zaradi te akcije manjkal v zadnjem kilometru, ko je po spletu okoliščin loterija prinesla dnevno slavo Nemcu.

»Vsekakor ima tokratni rezultat grenak priokus, a storili smo vse, kar je bilo v naši moči in v dani situaciji sploh mogoče. Ostaneta še dve priložnosti, danes in v Torinu,« se je potolažil Mohorič, varovanec trenerja Milana Eržena. Slednji je te dni že v središču pozornosti svetovnih kolesarskih medijev. Kot idejni vodja bahrajnskega projekta velike kolesarske ekipe se v času Gira dogovarja za potencialno sodelovanje. Bistveno je, da je Erženov projekt eden redkih z namero ustanovitve nove ekipe. Po spletu naključij je Kluge slavil v dresu švicarske ekipe IAM le nekaj dni po tistem, ko je šef ekipe Michel Thetaz sporočil, da konec sezone zapira ekipo, in je že poslal kolesarje na trg. Včerajšnji dan bi bil sicer pisan tudi za Luka Mezgeca (Orica), a je bil edini, ki z zlomljeno kostjo v zapestju ni več podpisal startnega seznama. V ekipi zdravju dajejo prednost, zaradi operacije in okrevanja bo Mezgec izpustiti tudi dirko po Sloveniji, ki se začne čez tri tedne v slovenski prestolnici, organizatorji pa so ga pričakovali kot enega večjih zvezdnikov.

Doslej le Štangelj in Špilak

»V torek je bil zame najtežji dan na Giru. Boril sem se kot za zmago, v resnici pa le za to, da sem obstal v konkurenci. Malo še plačujem davek padcev. Tudi v domačih etapah pred svojimi navijači sem šel resnično preko sebe, kar sem občutil šele nekaj dni kasneje. Steven je fenomenalen in ravno to nam vsem v ekipi daje dodatno moč v boju za rožnato,« se Primož Roglič do skrajnih moči trudi, da bi prispeval svoj delež pri obrambi rožnate majice Stevena Kruiswijka.

Če je bila nedelja, 15. maja, z zmago v kronometru sanjska zanj osebno, bi bila skupna zmaga rdečelasega Nizozemca sanjski vrhunec, ki ga lahko doseže kot član ekipe. Doslej sta le dva slovenska kolesarja, Gorazd Štangelj (2004) in Simon Špilak (2011), imela to izjemno čast, da sta bila del ekipe, ki je do zmage na Giru peljala Damiana Cunega (Saeco, 2004) in Michela Scarponija (2011, Lampre). V petek in soboto so na poti visoki prelazi do višine Triglava. »Ne mislim, da sem že zmagal na Giru. Gremo iz dneva v dan, narediti najboljše kot doslej. Mislim, da nimam šibke točke,« je samozavesten vodilni Steven Kruijswijk.

Izidi 17. etape (196 km): 1. Kluge (Nem, IAM) 4,31:29, 2. Nizzolo (Ita, Trek), 3. Arndt (Nem, Giant), 4. Modolo (Ita, Lampre) – vsi isti čas, 125. Mohorič + 1:59, 129. Bole + 2:45, 155. Roglič (vsi Slo) isti čas, skupno: 1. Kruijswijk, 2. Chaves (Kol, Orica) + 3:00, 3. Valverde (Špa, Movistar) + 3:23, 63. Roglič + 2,08:00, 108. Mohorič + 2,44:44, 135. Bole + 3,11:46.