Finančno ministrstvo je včeraj v javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o davčnem postopku. Ta po pojasnilih ministrstva prinaša več novosti in poenostavitev, pa tudi dodatne možnosti pri plačevanju davčnega dolga in na področju davčne izvršbe.

Finančna uprava (FURS) bo po novem samozaposlenim osebam, družbenikom, kmetom, ki so obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, davčnim zavezancem, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, in preostalim prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje poslala že izpolnjen informativni obračun prispevkov za socialno varnost. Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da želijo s tem zavezancem znižati stroške vodenja računovodstva, davčnemu organu pa izboljšati pogoje za pravilno in pravočasno pobiranje prispevkov. Vsi našteti zavarovanci bodo morali s finančno upravo poslovati prek portala eDavki.

Delodajalci bodo po novem lahko poravnavali davke in prispevke pet dni po izplačilu plač. Z zamikom roka za plačilo davkov in prispevkov želi ministrstvo zavezancem omogočiti večjo likvidnost in plačilno sposobnost ter lažje plačilo davkov in prispevkov. Zamik naj bi veljal v vseh primerih plačila davkov z davčnim odtegljajem.

Poleg obresti na zamudo še obresti za dolg

Finančna uprava bo lahko zaradi lažjega plačevanja dolgov v primerih poenostavljene prisilne poravnave dovolila obročno plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih (doslej 24). Prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti pa nameravajo na ministrstvu spodbujati s spremembo višine obrestnih mer, ki bodo po novem odvisne od teže kršitve ter okoliščine, ali je davčni zavezanec kršitev odpravil sam ali pa jo je ugotovil davčni organ. Za odlog ali obročno plačilo davka bo po predlogu novele veljala 2-odstotna obrestna mera, za predložitev davčne napovedi in davčnega obračuna na podlagi samoprijave 3-odstotna obrestna mera, za predložitev davčnega obračuna med davčnim inšpekcijskim nadzorom 5-odstotna obrestna mera, pri plačilu davka po odločbi davčnega organa pa 7-odstotna obrestna mera. Obrestna mera zamudnih obresti bo še naprej znašala 9 odstotkov.

Novela odpravlja izdajo sklepa o razširitvi davčnega inšpekcijskega nadzora in črta dolžnost davčnega organa, da že pred sestavo zapisnika davčnega zavezanca pisno seznani z rezultatom nadzora. Poleg tega uvaja nov institut predložitve davčnega obračuna ali popravka davčnega obračuna znotraj davčnega inšpekcijskega nadzora. FURS bi takšno možnost dovolil, če bo predloženi davčni obračun ustrezal ugotovitvam inšpekcijskega nadzora in če bo zavezanec plačal davek skupaj z zgoraj omenjenimi 5-odstotnimi obrestmi. Zavezanec v tem primeru ne bo sankcioniran za prekršek, prav tako pa se ne bo mogel ponoviti davčni nadzor.

Do novosti prihaja tudi pri davčni izvršbi, kjer se razširjajo omejitve na dolžnikove denarne prejemke v primeru, ko ta preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu. Omejitve davčne izvršbe na denarne prejemke bodo veljale tudi za samostojne podjetnike.

Javna obravnava bo trajala do 26. junija.

Davčna reforma bo pripravljena junija

Sicer pa so včeraj iz finančnega ministrstva sporočili, da so končali pogovore z delodajalci in sindikati o načinu davčnega prestrukturiranja, ki so potekali od konca februarja.

Po pojasnilih ministrstva ostaja osnovi okvir male davčne reforme enak. Stroške dela bodo razbremenili s spremembo dohodninske lestvice in razbremenitvijo dela plače za nagrajevanje zaposlenih. Izpad prihodkov pa bi nadomestili z večjo racionalizacijo v javnem sektorju, povečanjem učinkovitosti pobiranja javnih dajatev in povišanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki. Finančni okvir davčnega prestrukturiranja naj bi znašal okoli 100 milijonov evrov.

Ministrstvo bo končni predlog pripravilo prihodnji mesec, državni zbor pa naj bi ga obravnaval jeseni. Spremembe davčne zakonodaje bodo začele veljati z novim letom.