Ko je komaj 22-letni Jordan Latas 13. septembra 2014 ob pol štirih popoldne na Viru pri Domžalah s svojo hondo zapeljal s parkirišča nasproti trgovine Tuš na prednostno Papirniško cesto, si ni mogel niti predstavljati, da bo prekrižal pot dvema audijema, ki proti njemu drvita s kar 165 kilometri na uro. Sledilo je silovito trčenje, že čez nekaj trenutkov pa je bil 22-letnik, ki je po trčenju padel iz avtomobila, mrtev. Umrl je zaradi hudih poškodb velikih možganov, možganskega debla, krvi in zraka v prsni votlini, raztrganin pljuč, srca in aorte, pretrgane prepone, raztrganine jeter in drugih trebušnih organov s krvavitvijo v trebušno votlino ter zloma številnih kosti.

Šestindvajsetletni kosovski državljan Elbasan Destani, ki je vozil audi A6 s trilitrskim turbodizelskim motorjem in trčil v Latasovo hondo, na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde. Če bi kaznivo dejanje nevarne vožnje, zaradi katerega ga preganja tožilstvo, priznal, bi tožilstvo zanj zahtevalo pet let zapora in še poldrugo leto prepovedi vožnje motornih vozil. Soobtoženi slovenski državljan kosovskih korenin, 26-letni Ardit Ademi, ki je usodnega dne vozil audi A4, včeraj ni prišel na predobravnavni narok, saj je obramba šele predvčerajšnjim prejela zavrnitev pritožbe na obtožnico, tako da se bo o krivdi izrekel sredi junija.

Vsak po svojem pasu

Tožilstvo je prepričano, da sta Destani in Ademi po Viru pri Domžalah tekmovala, kdo bo hitrejši. Tik pred trčenjem sta po Papirniški cesti vozila bolj kot ne vštric in se prehitevala. Po mnenju tožilstva, ki se opira na mnenje izvedenca prometne stroke, sta v naselju z omejitvijo 50 kilometrov na uro drvela s kar 165 kilometri na uro. Za nameček je bila cesta še mokra in spolzka, tako da nista mogla preprečiti trčenja, ko je na cesto zapeljal domačin s hondo. Destani je trčil naravnost v levi bok Latasove honde, ki jo je odbilo v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo bližnje hiše. Honda je nato še poletela v zrak in med padanjem udarila v zadnji del Destanijevega audija.

Ademiju se je trčenju v hondo uspelo izogniti, pri čemer pa je prav tako trčil v enega izmed hidrantov in betonski zid prve hiše, nato pa še v podporni zid in steber žičnate ograje druge hiše. Na koncu je Ademi pristal na strehi. Ker je bil v preteklosti že dvakrat obsojen, tožilstvo zanj – v primeru priznanja krivde – zahteva še nekoliko višjo kazen, pet let in šest mesecev zapora.

Obrambo zmotil THC pri pokojniku

Destanijev zagovornik Kristijan Prostran je na včerajšnjem predobravnavnem naroku predlagal zaslišanje izvedencev, ki so bili vključeni v sodno preiskavo, prav tako pa si želi izvedenca toksikološke stroke. Ta naj pojasni, kakšen je bil vpliv THC, ki so ga našli v krvi pokojnega Latasa, na njegovo vožnjo in zaznavo. Odvetnik Prostran si med drugim želi zaslišati tudi strokovnjaka za obdukcije, ki bi pojasnil, kakšen vpliv na tragični izid nesreče je imelo dejstvo, da Latas v avtomobilu ni bil pripet z varnostnim pasom.

Dodatne dokazne predloge je napovedal tudi Ademijev zagovornik Mitja Jelenič Novak, ki pa je sodišče prosil za nov datum predobravnavnega naroka za svojo stranko. Zavrnjeno pritožbo na obtožnico sta namreč prejela šele v ponedeljek, tako da se mora obramba še dodatno pripraviti. Na hodniku sodišča nam je Jelenič Novak sicer dejal, da ima pomisleke o hitrosti, s katero naj bi mladeniča drvela, ter da je njegovi stranki težko očitati odgovornost za smrt Latasa, saj vanj niti ni trčil, prav tako pa je vozil pravilno po desnem pasu – Destani pa po nasprotnem.