»Po dnevu premora nisem pričakoval tako aktivnega in napadalnega dne,« je začudeno priznal Steven Kruijswijk, vodilni na italijanskem Giru, po koncu 16. dneva italijanskega Gira v Andalu, potem ko si je po eni najbolj divjih, napetih, aktivnih in po svoje tudi epskih etap zadnje dobe še bolj na široko odprl vrata k veliki sanjski zmagi. »Večno sveži« Nizozemec je utrdil vodstvo v skupnem seštevku z debelimi tremi minutami, kjer mu še vedno sledi mali Kolumbijec Esteban Chavez. Ranjeni španski lev Alejandro Valverde se je veselil prve etapne zmage na Giru, Vincenzo Nibali pa je končal dan s še bolj sklonjeno glavo kot v Dolomitih.

Ekipa s slovenskim junakom Primožem Rogličem ter tudi zasledovalna z Luko Mezgecem imata tako še vedno daleč najboljše izhodišče, čeprav po moči zasedbe še zdaleč ne sodita na raven superzasedb Astane ali Movistarja. Da bosta ti ekipi to dejstvo želeli izkoristiti in bosta zato napadali kot ranjena leva, je bilo vsem jasno. Tudi Kruijswijku. Izjemno kratka etapa (132 kilometrov) z dvema dolgima vzponoma (Mendolla, Paganella) je bila kot nalašč za dolg napad. Obe ekipi sta imeli jasno taktično namero – osamiti rožnato majico. Še najdlje je ob rdečelasem Nizozemcu vzdržal Primož Roglič. Ko pa so v težave padli nekateri drugi, med njimi tudi Esteban Chavez, je to zaznamovalo bitko na žive in mrtve. Vse o brutalno hitri etapi z 2503 metri višinske razlike, kolikor je pokazala aplikacija Stevena Kruijswijka, pove povprečna hitrost kar 44,2 kilometra na uro, medtem ko je največja hitrost znašala kar 126,7 kilometra na uro.

»Počutil sem se odlično. Svoji ekipi sem želel podariti tudi etapno zmago, a sem končal kot drugi. Znova drugi. No, nič hudega. Razplet je idealen za rožnato majico, kar je najpomembneje. Nibali se mi je seveda zdel zelo nevaren, zato sem sledil njegovim napadom,« je komentiral Kruijswijk. Z Nibalijem je končal v slogu reka 'kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade', saj je izgubil še minuto in pol.

»Od take etape sem videl bolj malo, spredaj skoraj nič. Na prvi klanec je ekipa Movistar Alejandra Valverdeja poskrbela za selekcijo. Spredaj je ostalo le štirideset kolesarjev. Zadaj smo potem do konca etape vrteli pedala skupaj, da le ostanemo znotraj časovnega limita,« je pristop treh četrtin kolesarjev, med katerimi je bila slovenska četverica, opisal Matej Mohorič.

Kako braniti majico? Za Primoža Rogliča in ekipo LottoNL-Jumbo bo danes predvidoma zadnji malo lažji dan pred Torinom. Na sporedu je predzadnja sprinterska etapa, kjer bodo priložnost iskale ekipe s preživelimi sprinterji, zato bodo želele, da se v cilj skupaj pripelje večja skupina. Veliko ekip s sprinterji je lačnih zmage, kar pomeni lažje delo za ekipo gospodarja dirke. Med bolj lačnimi je kapetan ekipe Lampre Sacha Modolo s prvim pilotom ovinkov Matejem Mohoričem. Mednje bi morali šteti tudi Luko Mezgeca, toda po včerajšnji etapi je Giru pomahal v slovo. Po pregledu z rentgenom so ugotovili zlom kosti v zapestju.

»Ta dan sem še preživel, a smo še enkrat opravili rentgensko slikanje. Ni druge rešitve kot pot domov, operacija, okrevanje in šele potem novim podvigom naproti. Trpljenje zadnje dni ni bilo zaman. Vedno sem naredil nekaj za ekipo. S takim zapestjem sem Calebu Ewanu pomagal do drugega mesta, Chaveza pazil na ravnini in pred klanci. Tudi danes. Res pa je, da je po padcu počutje padalo, še zbolel sem, se zdravil z antibiotiki in imel kar veliko težav, da sem še ujel časovni limit. A najbolj pomembno je, da je Chavez danes super rešil situacijo, ko je zamudil napad na prvi klanec dneva. Je pa imel najboljši čas drugega vzpona, ko jih je ulovil. Verjamem vanj do Torina,« je sklenil Luka Mezgec. »Zelo hitra etapa že od starta. Za Cunega in majico je naša ekipa narekovala ritem prvih 30 kilometrov, potem se je zame začel boj za preživetje. Pa še bronhitis sem staknil,« je potožil bolnik Grega Bole.

Giro d' Italia, 15. Etapa Brixen – Andalo, 132 km: 1. Valverde (Špa, Movistar) 2,58:54, 2. Kruijswijk (Niz, LottoNl-Jumbo) isti čas, 3. Zakarin (Rus, Katjuša) + 0:08, 8. Chavez (Kol, Orica) + 0:42, 11. Nibali (Ita, Astana) + 1:47, 51. Mohorič (Slo, Lampre) + 17:21, 123. Bole (Nippo) + 17:57, 125. Roglič isti čas, 159. Mezgec + 18:05, skupno: 1. Kruijswijk 63,40:10, 2. Chavez + 3:00, 3. Valverde + 3:23, 4. Nibali + 4:43, 5. Zakarin + 4:50, 63. Roglič + 2,05:15, 107. Mohorič + 2,42:45, 133. Bole + 3,09:01, 140. Mezgec + 3,13:32.