Še drugič v letošnji končnici državnega prvenstva so se košarkarji Olimpije znašli pred dejstvom, da jih pri življenju ohranja le zmaga, in še drugič so se na izziv odzvali pozitivno. Prvič na tretji četrtfinalni tekmi proti Tajfunu, drugič sinoči, ko so na drugi polfinalni porazili Zlatorog. Pred enakim izzivom se bodo znašli tudi v četrtek v Laškem, ko bo zmagovalec potoval v veliki finale. Tretja tekma bo potrebna tudi na drugem polfinalu, saj je Helios sinoči pred domačimi navijači zasluženo porazil Krko.

Če je bil na prvem obračunu v Laškem največji trn v peti Olimpiji Chris Booker, ki je dosegel 29 točk in 17 skokov, je njegovo delo v Stožicah tokrat nadaljeval Jamar Abrams, ki je bil v prvi četrtini nerešljiva uganka za gostitelje. Američan je zadeval iz vseh položajev in v uvodnih desetih minutah zbral kar 15 točk. A to je bilo z njegove strani v prvem polčasu tudi vse, zato ni čudno, da je Olimpija v drugi četrtini zagospodarila na parketu. Trener gostov Aleš Pipan namreč v tistem trenutku ni imel drugega razpoloženega igralca. Booker je prvi točki na tekmi dosegel šele v 16. minuti, že dve prej pa je s štirimi osebnimi napakami na klop sedel še drugi junak sobotne zmage v Laškem Goran Jurak. Olimpija je večino posla opravila pod obroči, saj je bila tokrat ona tista, ki je prevladovala v skokih. A kljub vsem omenjenim dejstvom se zmaji, čeprav je nekajkrat na to kazalo, do glavnega odmora niso uspeli odlepiti in si ustvariti udobnega izhodišča pred nadaljevanjem obračuna.

Zgodba iz prvega se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. Olimpija je imela ves čas pobudo, a ji žilavi Laščani niso dovolili, da bi pobegnila. Če sta ljubljanski voz v prvih 20 minutah vlekla Dawan Robinson in Blaž Mahkovic, je štafetno palico v drugih prevzel Sava Lešić, ki je v tretji četrtini dosegel 13 točk (na koncu 25). Ko so Laščani pred zadnjimi desetimi minutami ostali brez Juraka, ki je prejel peto osebno napako, in Abramsa, ki je začutil pekočo bolečino v zadnji stegenski mišici, se je zdelo, da je obračun odločen. Še dve minuti pred koncem je bilo plus enajst za Ljubljančane, ki pa so nato gostom dovolili serijo trojk, naredili nekaj neumnosti v napadu in se na koncu za uspeh zahvalili Danijelu Vujasinoviću, ki je sekundo pred koncem zgrešil prosta meta za podaljšek.

»Znova smo si zakuhali napeto končnico. Prehitro smo se sprostili in pozabili prekinjati njihove akcije z osebnimi napakami. Skozi obračun pa smo dobro zapirali pod obročema, kar je bilo na koncu odločilno. Znova se je izkazalo, da igramo najbolje, ko smo pod največjim pritiskom. Veselim se že četrtkove tekme, ki bo odločala o vsem,« je povedal trener Olimpije Gašper Potočnik. Vidno razočaran Aleš Pipan pa je poudaril, da Zlatorog nikakor še ni vrgel puške v koruzo. »Nismo bili pravi, saj smo odigrali precej slabše kot na prvi tekmi. Enostavno je bilo preveč nihanj, a kljub temu smo tekmo pripeljali v izenačeno končnico. Situacija z Abramsom ni dobra, saj zaradi bolečin v mišici težko hodi. Zaradi večje rotacije in daljše klopi bo Olimpija v četrtek težak nasprotnik, a naredili bomo vse, da pridemo v finale.«

Liga Nova KBM, četrtfinale, drugi tekmi (igrajo na dve zmagi po sistemu 1-1-1): Olimpija – Zlatorog 90:88 (24:23, 42:35, 64:57, Lešić 25, Robinson 16; Vašl in Abrams po 18, izid v zmagah 1:1), Helios – Krka 73:68 (16:18, 34:30, 49:54, Lelić in Atanacković po 12; Lalić in Ivanov po 17, izid v zmagah 1:1), tretji tekmi, četrtek: Zlatorog – Olimpija, Krka – Helios.