»Helena Meden Vrtovec je razvijala ginekološko endokrinologijo. Tisti, ki smo z njo sodelovali, se je spominjamo z velikim spoštovanjem. Kar so nekateri imeli za neuresničljivo, nam je hitro uspelo tudi v Sloveniji. Leta 1983 smo že imeli prvo nosečnost, leta 1984 pa porod dvojčkov,« se veselja strokovnjakov ob prvih uspešnih postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo spominja ginekolog, prof. dr. Tomaž Tomaževič. Tudi kasneje je imela pomembno vlogo pri številnih dosežkih slovenske ginekologije, je poudaril.

Meden-Vrtovčeva je tudi sicer v slovenskem zdravstvu pustila močan pečat. Desetletje je strokovno vodila ljubljansko ginekološko kliniko, prizadevala pa si je tudi za organizacijsko posodobitev v ginekologiji in porodništvu. Za izjemne strokovne dosežke ter posvečanje pacientkam od zanositve do menopavze je prejela državno odlikovanje, še tik pred upokojitvijo pa je imela pomembno vlogo pri pridobivanju mednarodne akreditacije za UKC Ljubljana.

V naši največji bolnišnici so včeraj spomnili na njene organizacijske sposobnosti, pa tudi jasno vizijo, kaj je treba storiti za strokovni napredek. nk