Vaščani Podbrezij cenijo slavne ljudi iz svoje zgodovine, namenili so jim poseben park. Konec junija bodo v njem postavili prvi kip Ivane Kobilca, ki je zaznamovala zgodovino Slovencev kot slikarka in tudi kot ženska, katere življenjska pot je bila daleč od ustaljenih predstav o vlogi ženske v tistem času. Njena rodbina po materini strani izvira vasi malo naprej od Naklega, v Podbrezje pa je Kobilca rada zahajala in prav v tem slikovitem okolju je nastala ena njenih najbolj znanih slik.

»Ivana Kobilca je naslikala eno svojih najbolj znanih slik Poletje v naši vasi. Žal ni več ohranjeno vse tisto, kar je navdihovalo slikarko, in tudi v vasi obstaja več inačic, kje točno je njena umetnina nastala. Blekova domačija, kjer je bila doma njena mati, ni več ohranjena, a spomin na slavno slikarko je v Podbrezjah zelo živ,« pravi Nataša Kne, ki vodi projekt pri Kulturnem društvu Tabor Podbrezje.

Podbrezje stopi skupaj

V vasi v občini Naklo so v čast slikarki pripravili niz dogodkov. Predstavili bodo, kje je Ivana Kobilca slikala oziroma nastanek slike Poletje, ki so jo obiskovalci Narodne galerije pred časom razglasili za najljubšo sliko. Izdali bodo tudi znamko njene zgodnje slike Brezmadežna, ki je prav tako nastala v Podbrezjah, v vasi, kjer tudi sicer z veliko zavzetostjo ohranjajo svojo kulturno dediščino in spomin na slavne rojake kot je pisateljica Mimi Malenšek, sadjar Franc Pirc, šolnik Andrej Praprotnik. Prav pisateljica Malenškova je tudi predlagala, da se je portret slikarke Kobilce znašel na nekdanjem bankovcu za 5000 tolarjev.

Sicer pa so Podbrežani svoje tradicionalne Pirčeve dneve že pred desetletjem tematsko namenili prav slikarki Kobilci, tokrat pa ob svečanem odkritju kipa, ki ga je izdelal kipar Mirsad Begić, pričakujejo tudi predstavnike slovenske kulture in države. Žal slednja ni našla niti centa za prvi kip Slovenke, denar za kip so pomagali zbrati številni donatorji, po besedah Knetove pa so zaman trkali na vrata ministrstva za kulturo, da bi lažje zbrali 12.000 evrov.

»Pri našem projektu ob 90-letnici smrti Ivane Kobilca smo bili odvisni izključno od dobre volje donatorjev, a smo v društvu veseli, da bomo z energijo in voljo tudi mi ohranili spomin na izjemno žensko in slikarko,« pravi Nataša Kne.