Od Primoža Rogliča so v gorskem kronometru na Seiser Alm, petnajsti dan kolesarske dirke Po Italiji, številni pričakovali novo senzacijo. Nov čudež. Glede na pokazano v obeh dosedanjih kronometrih na Nizozemskem (drugi za Dumoulinom) in zmago v Chiantiju so bila pričakovanja upravičena. Trasa je bila z 10,8 kilometra dolžine in 800 metri višinske razlike sicer kot nalašč zanj. Na papirju je bila videti, kot bi jo direktor Mauro Vegni preroško zanj umestil v spored Gira. A junak iz Strahovelj je iz mesa in krvi. Realnost je bil triminutni zaostanek (44. mesto) za novim presenečenjem dneva Rusom Alexandrom Foliforovom (Gazprom Rusvelo) in enako za Primoževim klubskim kolegom Stevenom Kruijswijkom, ki se je še bolj utrdil v rožnati majici vodilnega.

Roglič se je mučil

»Nisem sicer odpeljal čisto na polno. Nisem se zmogel tako hitro regenerirati. Potrebujem čas, da se pozdravim od zadnjih dveh padcev. V petek in soboto sem vozil v hudih bolečinah. In seveda, od torka dalje nas čaka ogromno dela. Z veseljem pa čakam naslednji teden,« je Primož Roglič razložil realnost. Rus Foliforov je etapo v Čedadu končal na dvanajstem mestu, v skupini s Kruijswijkom. Roglič se je mučil in zaostal 17 minut in bil v cilju izmučen.

Rdečelasi Nizozemec Steven Kruijswijk je sicer že v soboto sebe in celotno ekipo Lotto NL Jumbo postavila v povsem drugo vlogo. Vse, in to zares vse, bo usmerjeno v branjenje za zdaj še več kot dvominutne prednosti za zadnjih šest dni. »Že lani je bil moj tretji teden na etapnih dirkah najboljši in rožnata majica je dober znak, da bo lahko tudi letos. Zdaj ne gre več za sekunde, ampak minute. Sanjal sem o rožnati majici, odkar sem prišel med profesionalce. Zjutraj sem upal, da bom na tem kronometru morda zmagal, a vseeno. Vesel sem, da sem v tem položaju,« se je razgovoril samozavestni Kruijswijk, zaradi katerega so že lani pri prehranskem trgovcu Jumbo oblikovali reklamni slogan – vsak dan sveže.

Za nameček slovenskega pridiha boja za rožnato je njegov najbližji zasledovalec klubski kolega Luka Mezgeca pri Orici, Kolumbijec Esteban Chaves, junak sobotne etape v Corvari. Skupaj s Kruijswijkom sta v soboto na zadnji prelaz Falzarego strla prvega favorita Vincenza Nibalija (ter ostale), ki potem ni upravičil slovesa niti v polurnem vzponu v boju z uro do planote Seiser Alm (imel je tudi težave s kolesom). Nibali tako zaostaja že 2:51 minute. »Mali Chavez je totalna faca. Vse o superlativih o njem. Je veseljak, a ko gre zares, je neusmiljen. Je tudi osebnost, kakšna mora biti za generalno razvrstitev. Če imamo mi slab dan, nas hitro moralno dvigne. Pravi lider,« ga je opisal Luka Mezgec.

Najtežji dan Mezgeca

Slednji je imel čez prelaze Pordoi, Sella, Gardena, Campolongo, Gau, Falzarego daleč najtežji dan. »Stoodstotno najtežji. Napovedal sem, da bo hudo, a nisem si mislil, da bo tako. A tako je, če zboliš. Pol pljuč sem izpljuval po najlepših cestah. Če ne bi imel pomoči kolega Hepburna, verjetno ne bi zmogel do cilja. Mi je kot brat,« se je tudi v najhujših mukah pošalil. Mezgec je staknil močan prehlad in že po etapi v Čedadu jemlje antibiotike. »Del mojih kolegov je bil pred dnevi prehlajen in sem nekaj staknil. Že par dni me je srbelo grlo, po Čedadu je izbruhnilo. Chaveza so izolirali od nas bolnih. Upam, da se do torka sestavim. Na Seiser Alm sem upal le, da nas naš Chavez ni poslal domov,« je znova obrnil na šalo. Kolumbijec je bil zaradi odlične forme pač eden tistih (6. mesto), ki bi kot zmagovalec etape lahko kolesarje z repa zaradi prevelikega zaostanka poslal domov. Skupaj z Gregom Boletom in Matejem Mohoričem so bili ob šest minutnem zaostanku v varni coni.

Giro d' Italia, 14. etapa Corvara: 1. Chavez (Kol, Orica) 6,06:16. 2. Kruihswijk (Niz, LottoNl), 3. Preidler (Giant) – isti čas, 43. Roglič (LottoNl) + 17:12, 140. Mezgec + 43:47, 141. Bole (Nippo), 142. Mohorič – isti čas, 15. etapa, Seiser Alm, 10,8 km: 1. Foliforov (Rus, Gazprom) 28:39, 2. Kruijswijk isti čas, 3. Valverde (Špa, Movistar) + 0:23, 44. Roglič + 3:04, 147. Mohorič + 6:03, 156. Mezgec + 6:25, 157. Bole + 6:25, skupno: 1. Kruijswijk 60,41:22, 2. Chavez + 2:12, 3. Nibali + 2:51, 64. Roglič 1,47:12, 108. Mohorič + 2,25:18, 134. Bole + 2,50:58, 141. Mezgec + 2,55:21.