Včerajšnji veslaški protest proti bohinjskemu plovbnemu režimu je, sicer z nekoliko slabšo udeležbo, močno spominjal na februarskega, ki se ga je udeležilo okoli sto ljubiteljskih veslačev. Tokratni dogodek so v civilni iniciativi Slovenski veslači napovedali pristojnim službam in ga prijavili. Njihovi argumenti zanj ostajajo enaki vse od februarskega sprejema odloka, ki uvaja vstopno-izstopna mesta za veslače in dva evra dnevne oziroma dvajset evrov letne pristojbine za njihovo uporabo. »Nasprotujemo uvedbi vstopno-izstopnih mest. Za vstopanje na jezero ne potrebujemo infrastrukture, z veslanjem pa ne uničujemo obale in ne onesnažujemo jezera, ki je javno dobro,« je opozoril veslač Marin Medak.

»Ne gre za služenje denarja, ta se bo vrnil v jezero, saj ga bomo porabili za urejanje infrastrukture, za čiščenje in podobno,« je včeraj ponovno poudaril bohinjski občinski svetnik Bojan Traven. »Pritisk na jezero je s strani vseh dejavnosti iz leta v leto večji. Vzpostaviti moramo red in pravila,« je prepričan.

Športni klubi v neenakem položaju

Vendar pa so za anarhijo ob obali krivi kopalci, ne veslači, so prepričani protestniki, ki so slikovito opisovali predvidene praktične in organizacijske zaplete, ki jih zaradi zapovedi, kje smejo vstopiti na jezero, pričakujejo. Roman Sodja je prepričan tudi, da bi lahko pristojbino zaračunavali le tistim, ki plovila oddajajo, ne pa tudi rekreativcem. Primož Smolej pa po zgledih iz tujine meni, da bi Bohinjci denar za vzdrževanje jezera in obale lahko dobili na drug način, denimo z dodatno ponudbo ob jezeru, ki bi je bili obiskovalci veseli.

Medtem ko občina želi vzpostaviti red po svoji meri, pa tudi športne klube, ki delujejo v njej, s pristojbino, ki jo morajo plačevati sicer po znižani ceni, spravlja v neenak položaj, je prepričan Stane Klemenc, predsednik Kajak kluba Bohinj. »Smo edini klub, ki naj bi plačeval teren za svoje treninge,« je ogorčen. »Če hočejo zaračunavati vstopno-izstopna mesta, jih morajo najprej zgraditi,« obenem opozarja. Traven upor lokalnega kluba razume kot znak demokracije, v kateri ima vsak pravico imeti in izraziti svoje mnenje. In dodaja, da naj bi za uporabo vstopno-izstopnih mest začeli zaračunavati predvidoma junija.

Morda bodo še enkrat protestirali

Veslači so po Medakovih besedah nad Bohinjci že obupali in z njihove strani sprememb plovbnega režima ne pričakujejo. Nestrpno pa čakajo, kaj bo o tem reklo ministrstvo za okolje. Če mnenje ministrstva ne bo v prid njihovim prizadevanjem, bodo pripravili še en protest, a z novim ciljem – pridobiti si kazen varuhov novega sistema, z njo pa pravni interes za pritožbo na ustavno sodišče.

Nedeljsko protestno prečkanje ceste s plovili in vesli, ki so ga nadzirali policisti in redarji, je potekal mirno, veslači pa so čakajočim voznikom razdeljevali letake s pojasnilom za zastoj. Skupno veslanje po jezeru pa ni bilo več del prijavljenega shoda, a so si ga nekateri veslači, kot so poudarili, še zadnjič brezplačno, vseeno privoščili.