Smrt je donosna. Na Amazonovi lestvici letos najbolje prodajanih plošč so med prvimi dvajsetimi po tri plošče Princea in Davida Bowieja (no, slednji je z eno, Blackstar, zastopan dvakrat, na analogni, vinilni, in v digitalni izdaji). Plošče Princea in Bowieja gredo, tudi glede na druge sezname uspešnic, očitno zelo dobro v prodajo, in to še preden je industrija recikliranja in prepakiranja dosegla najvišje obrate. Ponovne vinilne izdaje Princeovih plošč, denimo, šele prihajajo v prodajo.

Bowie je neposredno po januarski smrti s svojim zadnjim albumom Blackstar zasedel prvo mesto, ducat njegovih plošč pa je prišlo med prvih štirideset. S tem je za las zaostal za Michaelom Jacksonom, a prehitel Elvisa Presleyja, ki se je v precej drugačnih časih takoj po smrti prav tako izjemno dobro prodajal. V tednu dni po smrti se je tudi kar dva ducata Princeovih plošč znašlo med stotnijo najbolje prodajanih, tri izmed njih med prvimi petimi.

Elvis je živ

Nič novega potemtakem v svetu množične zabave kot posla oziroma širše, v svetu umetnosti kot posla sploh. Od Picassa do Jacksona Pollocka in Emily Dickinson ter do Stiega Larssona, marsikateri slikar, književnik ali glasbenik, celo znanstvenik, je šele po smrti zares »zaslužil« ali pa »ohranil ceno«, kot da se ni nič zgodilo. Elvis res živi oziroma, kot je ob njegovi smrti daljnovidno dejal legendarni »polkovnik« Tom Parker, njegov menedžer, Elvis ni umrl, le njegovo telo je: »To ne pomeni čisto nič. Kot da bi bil v vojski, nič.«

Na tak način živi Elvis je bil na lanski Forbesovi lestvici najdonosnejših umrlih zvezdnikov na drugem mestu. S 55 milijoni dolarjev, v glavnem iz prodaje vstopnic za Graceland, in 53. albumom med prvimi štiridesetimi, kdo ve katero že kompilacijo, nadaljuje svojo že skoraj 40-letno posthumno kariero. Med njo je s 65 albumi, izdanimi po smrti, prišel med prvih sto, s tremi izmed njih pa na prvo mesto, nazadnje lani.

Toda kralj rock'n'rolla s stabilnimi prihodki glede na leto prej vendarle krepko zaostaja za kraljem popa, ki je menda umrl zadolžen. Michael Jackson je imel lani več kot dvakrat toliko prometa kot Elvis, a manj kot leto prej, ko je »obrnil« 140 milijonov dolarjev. S tem bi bil med prvimi petimi živimi zvezdniškimi zaslužkarji. Po Forbesovi evidenci je Jackson še vsako leto po smrti naredil za devetmestno vsoto prihodkov, kar pomeni, da je od leta 2009 svojim dedičem, 86-letni mami Katherini in otrokom Princeu, Paris in Blanket, »bruto« prinesel krepko več kot milijardo dolarjev. Več, kot je v tem času prihodkov ustvaril kateri koli živi glasbenik, čeprav resda še vedno manj, kot je Jackson sam zaslužil v dobrih treh desetletjih »žive kariere«. A utegne verjetno že v nekaj letih mrtvi Jackson živega prehiteti tudi po inflacije očiščenem zaslužku.

Služi tudi Einstein

Sedanja Forbesova lestvica bo verjetno v naslednji izdaji doživela spremembe prav pod vrhom, kjer je s 40 milijoni na tretjem mestu svojevrstna izjema Charles Schulz, avtor znamenitih risanih Charlieja Browna in Peanuts, kajti četrta Bob Marley in Elizabeth Taylor sta s po približno 20 milijoni dolarjev že v dosegu Princea in Bowieja. Alberta Einsteina, ki je lani oziroma letos doživel ne le posmrtno potrditev svoje teorije o gravitacijskih valovih, temveč je s posojanjem svojega imena in lika Hebrejski univerzi v Jeruzalemu kot upravljalcu zapuščine prislužil 11 milijonov dolarjev, pa bosta oba glasbenika zanesljivo prehitela.

Na drugi strani pa bi bil nemara zadovoljen tudi Kurt Cobain iz Nirvane. Ker pač ne spada med posmrtno najbolj donosne zvezdnike. Med temi prav tako ni niti Johnnyja Casha niti Jimija Hendrixa, pa tudi ne Franka Sinatre. Kar ima morda malce opraviti tudi z valovi nostalgije oziroma retromodami, ki zadnja leta postajajo vse pomembnejše tudi pri donosnosti, denimo, oglasnega recikliranja zvezdnikov iz zgodovine. Ali pa pri prodaji relikvij, kakršen je bil porsche iz 70. let prejšnjega stoletja, ki je dedičem igralca Steva McQueena sredi lanskega leta navrgel skoraj dva milijona dolarjev (od devetih, kolikor jih je leta 1980 umrli igralec kot »blagovna znamka« lani prinesel skupno). or