Katere napake največkrat naredijo vrtnarji pri zasaditvah cvetličnih gredic?

Zapodijo se v vrtne centre in pokupijo le trenutno cvetoče rastline. Čez mesec ali dva pa ugotovijo, da zasaditev ne deluje privlačno, saj je mnogo sadik odcvetelo, manjka raznolikosti v listih, obliki rasti, premalo je višinske razgibanosti in podobno. Večina jih torej ustvarja brez temeljitega predhodnega premisleka in razen morda barvne usmeritve navadno ne dorečejo želene končne podobe že pred sajenjem.

Kako pogosto se Slovenci odločajo za svetovanje pri urejanju cvetličnega vrta?

Kultura Slovencev žal še ne dosega točke, na kateri bi okrasni vrt dojemali ne le kot masko za sosede in obiske, pač pa kot del sodobnega zdravega načina življenja. Na srečo pa opažam večje premike, ki počasi presegajo moja pričakovanja glede števila posameznikov, ki si želijo strokovni nasvet in znanje cenijo tudi do te mere, da so ga pripravljeni plačati.

Ali je tudi izbira trajnic podvržena trendom?

Predvsem tujina narekuje trende tudi pri trajnicah, a ker govorimo o trajnih zasaditvah oziroma zasaditvah, ki so kolikor toliko stalne vsaj nekaj let, se tu trend ne more spremeniti iz sezone v sezono, zato so ta obdobja daljša. Nedavno je zahod in sever preplavljal trend oblikovanja zasaditev, ki spominjajo na travišča, vzor so bili tudi naši suhi kraški travniki in pašniki.

Katere trajnice so trenutno najpopularnejše?

Trenutno je še vedno velik poudarek na trajnostnem vrtnarjenju in življenju nasploh. Uporablja se veliko trpežnih, dolgoživih trajnic, pogosto so v igri tudi naše samonikle rastline ali njim podobne, kot so travniške kadulje, trave rušnate masnice, stožke in bekice, samonikle vrste nageljčkov, kraški šetraj, obloglavi luki, še vedno so zelo priljubljeni gavre, hermelike in ameriški slamniki.

Kakšna je razlika med sadikami trajnic, kupljenimi v trgovski verigi, ali tistimi iz vrtnega centra?

Bistvena razlika je med sadiko, ki je gojena na prostem, in gojeno v rastlinjakih. Nekateri ne razumejo, zakaj v specializirani vrtnariji vse sadike niso videti tako dobro kot v vrtnih centrih, kjer jih stalno menjavajo z novimi, svežimi. Mi se trudimo rastlino obdržati vso sezono in to je tudi prednost naše domače ponudbe, saj pri nas vedno dobite nabor, ki omogoča res dobre zasaditve. Tega za vrtne centre niti slučajno ne morem trditi.

Ali so sadike iz trgovskih centrov slabše oziroma zakaj so sadike iz vrtnih centrov boljše?

Glede kakovosti sadik ne maram na grobo posploševati. Za množično prodajo specializirane vrtnarije imajo tudi natančno izdelan sistem rednega dognojevanja in tretiranja s fitofarmacevtskimi sredstvi, kar se kaže v brezhibnih, bujno cvetočih sadikah, ki imajo bolj značaj cvetličarskega kot vrtnarskega materiala. Lep videz in bujnost še nista znamenje, da bo rastlina kmalu propadla, pogosto pa zahteva več oskrbe vsaj v začetni fazi, saj se zaradi močne prekoreninjenosti lončka in bujnega nadzemnega dela hitreje posuši in jo je treba pogosteje zalivati.

Kako si lahko gredico oziroma korito trajnic uredi nekdo, ki nima vrta, temveč samo balkon? Je to sploh mogoče?

Seveda je mogoče. Včasih korita, še posebno večja, v sklopu balkona ali terase odpirajo povsem nov pogled na rastline, saj jih gledamo od strani in pogosto se nam razkrivajo drugačni vzorci rasti. Silhueta trave nežne bodalice je zares dobro vidna le, kadar jo gledamo na dvignjenem položaju. Na srečo imamo med zelnatimi trajnicami na voljo toliko različnih vrst in sort, da si lahko zasadimo tudi najmanjša korita. S pravilnim izborom bodo ta videti lepo, izberemo pa lahko celo take vrste, ki jih ne bo treba zalivati vsak dan.

Med projekti, pri katerih ste sodelovali, so tudi prenove šolskih vrtov in vrta zavoda Hrastovec. Kako pomembno je, da so tudi v javnih ustanovah cvetlični vrtovi vzorno urejeni?

Vedno poudarjam, da smo sila kratkovidni in mislimo, da smo z rekreacijo, nakupovanjem ali pridelovanjem ekološko pridelanih zelenjave in sadja ter z ločevanjem odpadkov naredili vse za zdrav življenjski slog. Pa smo še zelo daleč od tega. Dokler ne bomo začutili, da je le lepo okolje tudi zdravo okolje, pa naj gre za lončnico v sobi ali cvetje na vrtu, ne bomo živeli zdravo. Večina sodobnih zdravstvenih tegob ima psihološko podlago, rastline in ukvarjanje z njimi pa so ena najboljših možnih sprostitev in stik s prvobitnostjo, z mirom, z ravnovesjem. Verjetno na tem mestu ni več treba poudarjati, kako pomembno je lepo okolje za različne zavode, da vrtcev in šol sploh ne omenjam.

Kako so sicer urejeni javni vrtovi v Sloveniji?

Zdi se mi, da se prevečkrat vdajamo minimalistični rabi rastlin, ki je upravičena le redko. Po Sloveniji je nastalo preveč betonskih trgov in asfaltnih predvrtov, ki ne služijo drugemu kot poletnemu pregrevanju, umikanju ljudi v druge predele ter hitrejšemu odtoku vode, s tem pa večanju poplavne ogroženosti.

Brez katere trajnice si ne morete zamisliti svojega vrta?

Zelnate trajnice mi pomenijo dušo vrta. Lepo povežejo tratne in druge pohodne površine z ogrodjem vrta, ki ga tvorijo večje lesnate rastline. Premorejo več karakterja in pestrosti kot enoletnice, pogosto poskrbijo za tisto prepotrebno naravno noto v našem okolju in daleč najbolj nazorno odslikavajo letne čase, vse od sočnih pomladnih poganjkov, bujnih poletnih cvetov, jesenskih barv listov do suhih stebel, odetih v ledene kristale.