»V glavnini so me vsi spraševali, ali se vozimo po Sloveniji. Razložil sem, da ne, a bi tu morala biti,« je Luka Mezgec v cilju v Čedadu razkril najboljšo šalo dneva, ki je zaznamovala trinajsti dan italijanskega Gira. Z etapno zmago jo je zaznamoval Bask iz ekipe Sky Mikel Nieve, lani drugi na dirki Po Sloveniji, rožnato majico pa je oblekel kostariški samorastnik iz ekipe Movistar Andrey Amador.

Mohoriču je uspelo začrtano

»Poskušal bom v beg. Bo težko, a poskušal bom. Prej tega namena nisem imel, a na sestanku pred etapo sem se premislil,« je Matej Mohorič v vzdušju napetega pričakovanja slovenske beneške etape razkril namero v Palmanovi in po ritualu na krmilo lepil kot srčni utrip razgiban profil trase z oznakami kilometrov in krajev Matajur, Kraj, Porčinj, Podcerkev, Čedad. Grega Bole je na podpis startne liste na kolesu pripeljal hčerko, za njim je po rdeči preprogi čez srednjeveško mestece prikorakala vsa družina na navdušenje množice navijačev na trgu. Da se ve, kdo je domačin. Luka Mezgec je nemara zaradi strastnih objemov žene Renate celo pozabil pripeti startno številko, a ga nerodnost niti malo ni zmotila. Primožu Rogliču se je videlo, da mu živahni ritual pred napori še ni rutina.

»Ali naš Matej še vedno vleče vso kolono?« sta sredi Čedada pred velikim TV-zaslonom v ogromni množici spraševala brat in oče Mateja Mohoriča. Iz skromne družine v veliki svet. Pod Matajurjem je bil mladenič iz Podblice že na čelu kolone dvajsetih ubežnikov. Simbolično je Slovenec pripeljal Giro v deželo kaplana Martina Čedermaca. »Beg je uspel. Ko smo zavili na ozke ceste pod Matajur, sem dobil posebno energijo. Niti malo mi ni bilo težko. V Lampreju s štirimi kolesarji v begu in Ulissijem se je ponujala sijajna priložnost, a slednji ni imel dobrega dne. Vseeno, pomočniki smo naredili svoje,« je nasmejano, kot da ne bi bil to najtežji dan na krstnem Giru, opisoval Mohorič v modrem dresu, polnem belih oznojenih lis.

Rogliča na Matajurjunavijači pričakali s smučmi

Ubežna skupina je bila zaradi Grega Boleta še bolj slovenska. »Nisem imel v načrtu. A je naš Damiano Cunego potreboval pomoč in uporabil sem vse izkušnje in energijo, da je uspelo. Za našo malo ekipo je modra majica najboljšega hribolazca zlata vredna. Sicer je bilo v igri mnogo preveč interesov, da bi več ubežnikom lahko uspelo v večji meri,« je taktično ozadje dogajanje razložil Grega Bole, najhitrejši od slovenske četverice v cilju (53.) z zaostankom 18 minut. Med ubežniki sta v skupini z novim nosilcem rožnate majice Andreyem Amadorjem (Movistar) in najbolj nevarnim tekmecem Vincenzom Nibalijem ubežala le Mikel Nieve in Giovanni Visconti.

»Zaradi množice zastav, no še kakšna slovaška in ruska sta bili vmes, ter jezika, ki ga večina kolesarjev v skupini ni razumela, je bilo zares tako, kot da vozimo v Sloveniji. Kar dlake so mi šle pokonci. Mogoče sem tudi zaradi tega brez hudih naporov preživel dan. Če Matej, Grega in Primož pravijo, da je bil to najtežji dan na Giru, lahko povem, da bo današnja etapa v Dolomitih še precej težja,« je napovedal Luka Mezgec, ki je po odstopu malega Avstralca Ewana prevzel vlogo vodje za sprinterske zaključke, a to bo šele naslednji teden.

Osrednje pozornosti pa je bil seveda deležen Primož Roglič. Na Matajurju so ga navijači pričakali s smučmi. V cilju mu je veliko ljudi želelo čestitati še za nedeljsko zmago, ob tem se je vsakič znova kislo nasmehnil, ko ga je kdo želel potrepljati po rami. »Vse me boli. V četrtek sem padel še dvakrat. Smola pač. Če ne bi bilo takšne podpore slovenskih navijačev, zagotovo ne bi zmogel niti s to skupino (21 minut za Nievejem) pripeljati v cilj,« se je razgovoril, medtem so ga navijači vlekli na vse strani. Deloval je vidno utrujeno. Podrto, če bi rekli v žargonu. »Najpomembneje je, da je kapetan Kruijswijk ostal v igri za rožnato,« je dejal profesionalno. O jutrišnji etapi čez legendarne prelaze v Dolomitih (Pordoi) s ciljem v Corvari in nedeljskem gorskem kronometru na Saiser Alm je bil jedrnato kratek. »Bomo videli.« Po drugem mestu na Nizozemskem in zmagi preteklo nedeljo v svoji (novi) paradni disciplini ne želi nikakršnega dodatnega bremena favorita. Njegova srčna izvoljenka in bivši klubski kolega pri Adrii Mobil Klemen Štimulak sta potrpežljivo čakala. »To je neverjetno, kaj dela Primož,« je zavzdihnil Štimi, ki se zdaj preživlja z vodenjem kolesarskih skupin na ogled velikih dirk. Za Beneško Slovenijo nihče ne potrebuje (več) vodnika.

Giro d'Italia, 13. etapa (Palmanova–Čedad, 170 km): 1. Nieve (Špa, Team Sky) 4,31:49, 2. Visconti (Movistar) + 0:43, 3. Nibali (oba Ita, Astana) + 1:17, 53. Bole (Nippo Vini-Fantini) + 18:38, 71. Mohorič (Lampre-Merida) + 21:42, 78. Roglič (LottoNL-Jumbo) isti čas, 100. Mezgec (vsi Slo, Orica GreenEdge) + 32:43, skupno: 1. Amador (Kos, Movistar) 54,05:50, 2. Jungels (Luk, Etixx-Quick Step) + 0:26, 3. Nibali + 0:41, 74. Roglič + 1,27:33, 97. Mohorič + 1,36:05, 137. Bole + 2,01:35, 142. Mezgec + 2,05:46.