V okviru tradicionalnega tedna v slovenskih naravnih parkih, ki poteka od 21. do 29. maja, obiskovalce jutri vabi belokranjski krajinski park Kolpa. Kot napoveduje direktor parka Boris Grabrijan, bodo odprli vrata kulturnega spomenika Šokčev dvor v Žuničih, poleg brezplačnega ogleda muzeja in rokodelskega centra pa ponudili bogat kulturni program, nepogrešljivo belokranjsko pogačo in kozarček pijače za dobrodošlico. »Predvsem pa bo to priložnost za pogovor in nove predloge,« dodaja Grabrijan.

Med 13. in 18. uro vabijo na zanimive rokodelske delavnice polstenja ovčje volne, pletenja volnenih jopic za doma izdelane punčke iz cunj, udeleženci se bodo lahko preizkusili v pletenju košar in drobnih predmetov iz vrbovja in leskovine. Mojstrom domače obrti se bodo pridružili tudi člani tamkajšnjega društva čebelarjev.

Sicer pa prihodnji teden vabi vseh dvanajst zavarovanih območij narave, povezanih v Skupnost naravnih parkov Slovenije. Pripravljajo več kot petdeset zanimivih dogodkov, od kulturnih in kulinaričnih do pohodniških prireditev in čistilnih akcij. Tako med drugim danes popoldne v kraju Selo na Goričkem pripravljajo dvanajsto srednjeevropsko tekmovanje v košnji, ki se ga udeležujejo kosci iz desetih držav. Triglavski narodni park od včeraj pa vse do 6. junija vabi na mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju, v okviru alpske konvencije med 26. in 28. majem pa na številne pohode in delavnice. V krajinskem parku Pivška presihajoča jezera se jutri od 10. ure naprej obeta ovčarski dan. Še posebno slovesno pa bo v sredo, 25. maja, v Kozjanskem parku, kjer bodo obeležili 35 let odprtja parka. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Miro Cerar. ds