»Z obiskom smo kar precej zadovoljni, prvo rezervacijo smo dobili že nekaj minut čez polnoč, ko smo za novo leto odprli prvi hostel v domžalski občini,« se je pohvalil receptor Matic Strehar. Zgovoren je tudi podatek, da so v Hiši na travniku v Dobu gostom najprej ponudili štiri sobe z 18 posteljami, ponudbo kmalu razširili na 30 ležišč, v kratkem pa nameravajo urediti še en prostor s sedmimi ležišči.

Naslednji mesec bodo odprli tudi kavarno, ki jo bo bogatil čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Odprtje bodo povezali z dobrodelno prireditvijo Zvezda za en dan. Ob kavarni bodo uredili igrala za otroke ter pub in ločen del pivnice z možnostjo najema za zaključene družbe. Ljudem bodo ponujali predvsem zdrave obroke.

Zmerne cene

Cene v hostlu so dokaj zmerne, saj se začnejo pri 12 evrih na noč, otroke do 10 let stane prenočevanje sedem, hišne ljubljenčke pa pet evrov. Njihove zmogljivosti so trenutno zasedene polovično, povedo v hostlu in dodajo, da že načrtujejo različne delavnice, ki bodo privabile še več domačih gostov, ki jim z dvorano s platnom in projektorjem že zdaj ponujajo tudi možnost izvedbe različnih predavanj in seminarjev. Gostili so tudi že goste iz Nemčije, Avstrije, Irske, Belgije, Nizozemske, Španije... Večina gostov so pari, tako mlajši kot starejši, veliko pa je tudi družin. Tudi popotnikov je vse več, pri njih pa se je ustavilo tudi že več kolesarjev in motoristov, ki so se peljali mimo. Hostel namreč leži tik ob regionalni cesti in v bližini avtoceste Ljubljana–Maribor. Zato večina gostov prihaja k njim s svojimi ali najetimi avtomobili, ki jih lahko brezplačno parkirajo na velikem parkirišču za hostlom. Nekateri se odločijo tudi za taksi, čeprav tudi lokalne prometne povezave niso slabe. Seveda pa bi lahko bile še boljše, ocenjujejo v hostlu in dodajo, da jim je gosta, štoparja iz Belgije, enkrat pripeljal kar domačin. Pari in družine ostanejo pri njih do štiri dni, popotniki pa noč ali dve.

Stara domačija – sodoben center

Hostel je pravzaprav le sestavni del širšega istoimenskega projekta Hiša na travi na stari Vilarjevi domačiji v Dobu, ki so jo začeli spreminjati v športni center z drugačno ponudbo pred tremi leti. Center je namenjen tako vrhunskim športnikom kot rekreativcem in popolnim začetnikom, saj vključuje tudi gibalno abecedo za najmlajše, vadbo za nosečnice, vadbo za zlata leta... Od klasičnih fitnes centrov se razlikujejo po tem, da pri treningih uporabljajo predvsem lastno težo, uteži in funkcionalne pripomočke, povedo v Hiši na travniku. S savno in mažami so poskrbeli za sprostitev, treningi pa potekajo v dveh dvoranah in na zunanjih igriščih. Letos so uredili nov poligon na umetni travi za boot camp in cross treninge. Skupinske vadbe potekajo na veliki leseni terasi s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Imajo pa tudi 15.000 kvadratnih metrov velik vrt, na katerem trenirajo tudi ameriški nogometaši. Naslednjo sezono imajo v načrtu še oviratlon. av