Dejanu Ornigu, ki je policijo v preteklih letih večkrat opozoril na varnostne ranljivosti komunikacijskega sistema Tetra, je ljubljanska okrajna sodnica Maja Šuštar na predlog tožilca Marka Godca s kaznovalnim nalogom izrekla pogojno obsodbo leto dni in tri mesece zapora. Ornigu v zapor ne bo treba, če očitanih kaznivih dejanj ne bo ponovil v treh letih, je razvidno iz sodbe, ki pa še ni pravnomočna. Orniga sodba sicer bremeni napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja.

Ornigov odvetnik Janez Stušek je pritožbo že napovedal. V skladu z zakonom o kazenskem postopku se bo zato zoper Orniga začela sodna obravnava na ljubljanskem okrajnem sodišču. Kaznovalni nalog lahko namreč v primeru pogojnih kazni sodišče izda na predlog tožilstva, torej brez glavne obravnave. Tako obsojeni pa se lahko zoper njo pritoži, s čimer sproži dejansko sojenje na prvi stopnji, kar se bo očitno v tem primeru tudi zgodilo.

Sistem Tetra poleg policije uporabljajo še vojaška policija, slovenska obveščevalno-varnostna služba in nekateri drugi državni organi. Ornig je med letoma 2012 in 2014 z analizo Tetre ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da je. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države. Šifriranje pogovorov policije pa je bilo izvedeno tako slabo, da je takrat še neznanemu napadalcu konec lanskega leta uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov. Za ta napad je zdaj obsojen prav Ornig.

Ornig je tako domnevno v sostorilstvu z osebo G. G., ki mu je sodišče namenilo tri mesece zapora pogojno z letom dni preizkusne dobe, februarja, marca in decembra 2014 večkrat vdrl oziroma poskušal vdreti v sistem Tetra. S tem naj bi tudi oviral delovanje radijskih postaj.

Izdajal naj bi se za policista

Med hišno preiskavo aprila lani so policisti Ornigu med drugim zasegli imitacijo policijske značke, zaradi česar ga sodba bremeni tudi ponarejanja listin. Ornig naj bi se glede na sodbo z imitacijo značke leta 2010 in 2014 večkrat lažno izdajal za policista. Tretje kaznivo dejanje, neupravičeno zvočno snemanje, pa naj bi Ornig februarja 2014 zagrešil s snemanjem pogovora svojih nekdanjih sodelavcev in nadrejenega, ko je še delal za varnostno službo G4S. Na trdem disku, zaseženem med hišno preiskavo, so namreč policisti našli prepise omenjenega pogovora, s katerimi je Ornig želel dokazati mobing.

Odvetnika Janeza Stuška smo zaprosili za komentar sodbe zoper Orniga. Povedal je, da lahko poda le »preliminarno oceno«, saj mora vso dokumentacijo, povezano s sodbo, še preučiti. Po njegovem mnenju pa je policija »naredila vse, česar po naši oceni ne bi smela storiti. Vse skupaj resnično spominja na začetek kafkovskega procesa z dodatkom 'kadija te tuži, kadija ti sudi' – policija kot oškodovanka je organ, ki hkrati preganja in zbira dokaze ter piše procesne akte, na katerih se nadalje gradi proces.«