Ocenjujejo, da v 18 evropskih državah, poleg Slovenije med drugim tudi na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Španiji in Grčiji obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa zika, saj bi ga lahko prenašal v teh državah prisoten tigrasti komar.

Pri SZO so namreč ocenili tveganje za širjenje zike med pozno pomladjo in poletjem v Evropi: poudarjajo, da je splošno tveganje nizko ali največ zmerno, izbruh virusa pa je verjetnejši v državah s prisotnostjo komarjev iz rodu Aedes, med drugim tigrastih komarjev.

Večje tveganje za prenašanje virusa zika obstaja ob severovzhodnih obalah Črnega morja v Rusiji in Gruziji ter na portugalskem otoku Madeira v Atlantskem oceanu. Na teh območjih so namreč prisotni komarji ščitarji (vrste Aedes aegypti), pri katerih je večje tveganje za prenašanje virusa kot pri tigrastih komarjih.

Ocene tveganja v Evropi so osnovali na dejavnikih, kot je ugodno podnebje za komarje, gostota poseljenosti, urbanizacija, pretekli izbruhi virusov, ki jih prenašajo žuželke ali druge živali, in transportne povezave, so sporočili iz SZO. lo