Točno ob 12. uri bodo danes iz zvočnikov zadoneli takti Straussove operete Netopir in več tisoč dijakov bo zaplesalo prvo sliko četvorke. Toda nekateri bodo plesali v črno-oranžni opravi, drugi plesni pari pa bodo nosili rdeče in bele majice, saj desetletni spor med organizatorjema ljubljanske in mariborske četvorke še vedno traja.

Podjetje Party-Pro nekdanjega direktorja Plesne šole Urška Borisa Prokofjevega je kupilo blagovno znamko Maturantska parada in kot Plesna šola UrškaPro organizira ulično četvorko, ki tradicionalno združi največ maturantov na Slovenski cesti v Ljubljani, pridružilo pa se jim bo več tisoč plesalcev in plesalk iz 74 mest v Sloveniji in tujini. Na isti dan, ob isti uri pa tudi Plesna zveza Slovenije, ki je svojo prireditev registrirala kot European Quadrille Dance Festival, pripravlja ulično četvorko v Mariboru, v Novem mestu, Murski Soboti, Portorožu in drugih slovenskih mestih, z njimi pa bodo zaplesali tudi maturanti od Slovaške do Makedonije.

Kot smo v preteklosti že preverjali med plesalci in plesalkami, maturantov rekordi sinhronega plesa četvorke ne zanimajo niti jim ni pomembno, kdo organizira prireditev, na kateri plešejo. Zanje je to le zabaven in nepozaben zaključek srednješolskega obdobja. Toda dijaki četrtega letnika na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so letos neposredno izkusili razprtije, ki vladajo v slovenskem plesnem prostoru. Za učenje plesnih korakov za maturantski ples so namreč namenoma izbrali plesno učiteljico, ki ni pridružena ne eni ne drugi struji, nato pa so v teh dneh naleteli na oviro, da se ne morejo pridružiti ne eni ne drugi prireditvi. Plesna zveza Slovenije ne organizira četvorke v Ljubljani, podjetje Party-Pro pa naj bi sodelovanje pogojevalo s članstvom v Plesni šoli UrškaPro oziroma s plačilom kotizacije.

Med dvema ognjema

»Poznam to plesno vojno in zato tudi nikoli nisem želela učiti maturantov. Ampak oktobra so dijaki srednje šole za oblikovanje in fotografijo sami prišli do mene, če jih naučim plesati, ker nočejo sodelovati ne s Plesno šolo UrškaPro ne s Plesno zvezo Slovenije, in sem privolila,« pripoveduje plesna učiteljica in ustanoviteljica Libero dance centra Azra Selimanović in dodaja, da je dijake že takoj na začetku seznanila, da se ne strinja s sporom organizatorjev uličnih četvork in da se ne bo priključila nobeni strani. Sama je 23 let plesala v Urški, potem se ob njeni odločitvi za samostojno pot niso razšli na lep način; ker so nekateri njeni plesalci tudi tekmovalci, je sicer po Plesnem društvu Libero včlanjena v Plesno zvezo Slovenije, toda kot samostojna podjetnica in pravi, da je neodvisna.

Na pobudo dijakov jim je Selimanovićeva pomagala tudi pri organizaciji maturantskega plesa, sploh potem, ko je sneg poškodoval streho v Križankah, po plesu pa so jo povprašali, kakšne so možnosti, da se za konec vseeno pridružijo ulični četvorki. Takrat se je pozanimala o obeh možnostih in dobila je informacijo, da Plesna šola UrškaPro, ker Libero ne sodeluje z njimi, zahteva plačilo 40 evrov za sodelovanje. V Plesni zvezi Slovenije pa bi jih sprejeli brezplačno, vendar bi morali iti plesat na plažo v Portorož.

Župan zagotovil, da je udeležba brezplačna

»Četvorka ni šolski dogodek, zato šola samo svetuje glede na pretekle izkušnje, vse odločitve pa sprejmejo dijaki in starši, ki so tudi naročniki,« pojasnjuje Gregor Markelj, ravnatelj šole, ki letos praznuje 70 let. Ker nimajo veliko maturantov, pravi, da so deležni manj pritiskov večjih plesnih šol, o katerih sliši od drugih ravnateljev. Podobno je na področju organiziranja absolventskih izletov in maturantskih plesov. Sami vsako leto izdajo okrožnico, da šola nima nič s tem. Zato so tudi tokrat vajeti vzeli v roke sami dijaki ob podpori sveta staršev in se odločili, da bodo pripravili povsem svojo četvorko v Križankah.

Iz Mestne občine Ljubljana, ki je pokrovitelj Maturantske parade, so včeraj sporočili, da je bilo brezplačno sodelovanje njihov pogoj organizatorju za izdajo soglasja za izvedbo prireditve in da je gospod Prokofjev podpisal izjavo, da bo res tako. Toda dijaki so odločni, da ne bodo del plesnega spora. Danes bodo zaplesali sami, brez sponzorjev, in tako začeli upor proti industriji maturantskih plesov.