Znano je, da običajni vložki in tamponi vsebujejo različne kemikalije, na primer pesticide iz pridelave neekološkega bombaža, rajon, ki naredi tampon »supervpojen«, in ne nazadnje dioksin, ki je stranski proizvod pri beljenju s klorovim dioksidom (čeprav v zelo majhnih količinah, pravijo proizvajalci). Zlasti dioksin naj bi bil povezan z nastankom raka, pojavnostjo nizkega števila spermijev v vzorcu in posledično neplodnostjo ter z nastankom endometrioze, pri kateri tkivo, ki ga sicer najdemo v maternici, raste zunaj nje in v drugih delih telesa. Irena Tonin, specialistka ginekologije in porodništva iz ginekološke ambulante Zdravstvenega doma Domžale, poudarja, da so raziskave o povezavi dioksina in endometrioze na ljudeh za zdaj skromne in nasprotujoče si. »Potrebnih bo še veliko raziskav, da bi teorijo povezave potrdili,« je pojasnila, a uporabnicam vseeno svetovala premišljeno izbiro.

Pralni vložki, probiotični tamponi

Ženske, ki se zavedajo potrebe po zmanjšanju stika s sintetičnimi materiali in nepotrebnimi kemikalijami, se po besedah Toninove odločajo za ekološko izdelane higienske vložke, ki so iz naravnih materialov, niso beljeni s klorom in ne vsebujejo rajona, plastike in sorodnih sintetičnih materialov. Na trgu so tudi pralni vložki, narejeni iz bombaža ali bambusa. Za ženske, ki imajo pogosta glivična vnetja nožnice, je po besedah ginekologinje priporočljiva novost na trgu – probiotični tamponi. Te lahko naredimo tudi doma, tako da tampon namočimo v probiotični jogurt.

Menstruacija in tveganje za vnetja

Zmanjšana odpornost organizma, kamor poleg stresa in bolezni spada tudi obdobje menstruacije, lahko po besedah Toninove povzroči porušenje vaginalne flore in razrast glivic ter patogenih bakterij. Mikroorganizmi se radi zadržujejo v vlažnem in toplem okolju, kar s krvjo prepojeni vložki vsekakor so. Kot je opozorila ginekologinja, tveganje ni majhno: »Ob menstruaciji je razprt kanal materničnega vratu in s tem olajšan dostop mikroorganizmom v zgornja rodila, maternico, jajcevode in naprej v trebušno votlino, kjer lahko nastane vnetje male medenice, posledično tudi neplodnost.« Zato med menstruacijo priporoča pogosto menjavanje vložkov in tamponov ter povečano skrb za higieno. Če uporabljate intimna mila, izberite tista s kislim pH od 3,5 do 4,8 in ne pH 5,5.

Irena Tonin meni, da se o menstrualni skodelici premalo govori in da so jo v preteklosti nekoliko slabše reklamirali. Po njenih besedah je menstrualna skodelica ekološka, varna in bolj higienična alternativa vložkom in tamponom, uporaba pa primerna predvsem za ženske, ki imajo občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam in glivičnim obolenjem.

Slovenska inovacija

Menstrualna skodelica je že nekaj časa prisotna na slovenskem trgu, letos pa je na voljo tudi takšna, ki je plod slovenskih inovatorjev. Mateja Kalin, »mama« prve slovenske menstrualne skodelice, svojo inovacijo razlaga takole: »Dolga leta sem se soočala z menstrualnimi težavami in se ubadala z vložki, tamponi, s katerimi sem imela nemalo težav. K menstrualnim skodelicam, ki so bile na trgu, smo imele uporabnice veliko pripomb: pretrd pecelj, premajhne luknjice, pretrdi materiali, premajhna zmogljivost... Izhajale smo iz sebe in spremenile tiste malenkosti, ki so nas motile pri starih menstrualnih skodelicah.«

Premalo donosne

Prve menstrualne skodelice so znane že iz leta 1930 in so prišle na trg skoraj sočasno s tamponi, a so jih tamponi marketinško izpodrinili. »Ženske so tampone kupovale vsak mesec, menstrualno skodelico pa enkrat in ni bilo ponovne prodaje,« je računala Kalinova in poleg cenovnih prihrankov za uporabnice izpostavila varnost. »Nova raziskava, objavljena v francoski reviji 60 Millions de Consommateus, je v petih od enajstih testiranih vložkov in tamponov našla sledi dioksina in insekticidov. Razkrili so tudi zelo znane blagovne znamke,« je poudarila in nadaljevala s prednostmi alternativne izbire. »Nožnična sluznica zelo hitro absorbira nevarne snovi v organizem. Naša, slovenska menstrualna skodelica je narejena izključno iz medicinskega silikona, ki ne draži in ne suši nožnične sluznice ter ne povzroča alergij in glivičnih obolenj. Oblikovana je za močnejše menstruacije in v njej se ne razvijejo bakterije. Več let jo lahko brezskrbno uporabljamo za vsakodnevno rabo med menstruacijo in tudi med spanjem, potovanji in športnimi aktivnostmi,« je naštevala Kalinova, zadovoljna, ker so tudi ginekologi to metodo sprejeli in svoje pacientke danes o njej enakovredno seznanjajo.