»Šele potem, ko so bile uporabljene rakete, je eden dol padel. Na žalost je bil v tem helikopterju Slovenec, s katerim smo imeli prej kontakte, in je bilo dogovorjeno, da bo prestopil,« je takratni obrambni minister Janez Janša 25. junija 1992 izjavil za Odmeve.

O tem se je Janša znova razgovoril znova 29. marca letos in sicer ob zaslišanju brigadirja Toneta Krkoviča, ki se zaradi sestrelitve zagovarja na sodišču. »Že nekaj let se pojavljajo te nebuloze v zvezi s sestrelitvijo tega helikopterja. Naj povem, da jaz kot minister za obrambo do te akcije in še leto kasneje nisem slišal, da bi gospod Mrlak želel prestopiti,« je povedal.

Janša je pred sodiščem tisti dan opisal dogajanje 27. junija leta 1991, ko je slovensko predsedstvo odredilo povelje za oborožen odpor, kar je pomenilo, da so bili vsi državljani Slovenije v službi jugoslovanske armade odpoklicani oziroma pozvani, naj prestopijo na slovensko stran. Opozoril je, da je bila odredba javno oznanjena in javno znana, in to ne le v Sloveniji, temveč tudi po nekdanjih jugoslovanskih državah. Dodal je, da je imel Mrlak možnost, da takoj, ko je sedel v helikopter, odleti na območje, ki je bilo pod nadzorom Teritorialne obrambe, a tega ni stori.

Krkovič je po njegovem samo ubogal povelje (ki je v veljavo vstopilo kakih deset ur pred sestrelitvijo helikopterja), da pripadniki teritorialne obrambe napadajo predvsem tehniko agresorja.

Marca letos je Janša tudi izjavil, da za priimek Mrlak ves čas vojne ni nikoli slišal, pa tudi, da nihče ni vedel, kdo je bil v sestreljenem helikopterju.