Spoštovani!

Želeli bi imeti manjši park. Zelenje naj bi bilo visoko oziroma srednje višine, različnih barv, lahko je tudi kakšno sadno drevo vmes, da bi bilo vse leto pisano. V parku bi imeli klopco za posedanje v senci. Ker je to kmečko dvorišče, naj bi bila razporeditev takšna, da po potrebi v senco parkiraš avto ali prikolico. Obenem bi pa park služil kot zavesa med glavno cesto in hišo. Pridobili bi tudi zeleno oazo, ki je na našem dvorišču primanjkuje. Vnaprej najlepša hvala za pomoč. Se že veselimo vaših idej!

Lidija in Franc Žnidaršič

Odgovor

Zunanja ureditev kmečkega dvorišča, skozi katero vodi dovozna pot do stanovanjskega objekta, je urejena po že utrjeni vijugasti poti. Ker je bila odstranjena drvarnica, lahko predvidimo dve večji zeleni površini, med katerima vodi dovozna cesta. Prva je ozka, dolga zelena površina, ki se začenja ob glavni cesti, se polkrožno razširi in nato zoži ter poteka vzdolž sosednje parcelne meje, kjer že stoji lesen plot. Na tej površini predlagam zasaditev pred motečimi pogledi z nekoliko višje ležeče ceste in s sosednje parcele. Na razširjenem delu lahko zasadimo večje grmovnice, kot so leske, bezeg, glog, dren… V ožjem pasu pa nižje cvetoče grmovnice ter trajnice.

Izbor naj bo omejen na naše tradicionalne in avtohtone rastline, izogibamo pa se izboru rastlin, ki so nastale s križanjem in selekcioniranjem, rastlinam z živobarvnimi in pisanimi listi ter izrazito stebrastim rastlinam, kot so tudi kleki. Namesto teh raje izberemo bodiko, mahonijo ali tiso, ki so avtohtone zimzelene vrste in imajo mehkejši habitus, kar prijetnejše deluje na podeželsko okolje. Prevladujejo naj cvetoče listopadne rastline, ki naj bodo posajene v primernih skupinah, izogibamo pa se vsiljivim cvetličnim okrasom. Kmečko dvorišče je najprijetnejše, če je njegov videz čim bolj naraven. Seveda lahko izbiramo med cvetočimi zdravilnimi rastlinami, rastlinami z užitnimi plodovi, ki bodo privabljale tako otroke kot živali, medovitimi rastlinami, dišavnicami…

Ob stanovanjski hiši je zasnovana večja zelene površina, travnik, ki je obsajen s cvetočimi grmovnicami in trajnicami ob opornem zidu, na travniku pa sta dve sadni drevesi, ki senčita in zakrivata pogled na gospodarski objekt in cesto. Ob hiši predlagam teraso z letno kuhinjo in nadstreškom, mizo ter klopjo. Na kmetiji se večji del leta zadržujemo zunaj in delo prilagajamo vremenskim razmeram, tako lahko kar nekaj opravil naredimo v zunanjem prostoru. Ker smo v stiku z naravo in hkrati v objemu svojega doma, se po napornem dnevu še vedno s pogledom na opravljeno delo usedemo, pojemo malico ali le poklepetamo z domačimi. Kmečko dvorišče obrobljajo cvetoče grmovnice, kot so hortenzije, medvejke in trajnice, ki prekrijejo tla in nam polepšajo posamezna obdobja leta, kot so telohi, bergenije, hoste, potonike, kresnice, šmarnice, plahtice, maslenice, rudbekije…

Prostor za parkiranje avtomobila ali kmetijskih strojev je predviden za travnikom z drevesi, ki je dovolj velik tudi za odlaganje in obračanje. Na kmečkem dvorišču naj ne manjkajo drevesa, kot so jablana, češnja, hruška ali oreh, ki imajo estetsko, ekološko in tudi uporabno vrednost. Sadna drevesa nas s cvetenjem razveseljujejo spomladi, s senco poleti, s plodovi jeseni, z njim tudi zakrijemo pogled. Na kmečkem dvorišču lahko zakrivamo neželene poglede tudi z lepo zloženimi drvmi, ki delujejo dekorativno in naravno.

Svetuje: Helena Majcen Kričaj, univ. dipl. inž. kraj. arh.