»Danes je bil perfekten dan,« se je mladi slovenski kolesar Matej Mohorič v cilju enajste etape v Asolu veselil zmage, ki jo je njegova ekipa Lampre dosegla z junakom dneva Diegom Ulissijem. Ni se veselil deleža nagrade zmagovalca, ki se po nepisanih pravilih deli vsem v ekipi, pač pa svojega prispevka k drugi zmagi na letošnji izvedbi. »Diego je bil odličen. Pa tudi Sacha (Modolo, 7. mesto, op. p.) je bil pripravljen na plan b v skupini s favoriti. Moje delo se je začelo že takoj na začetku etape, ko se nam je izmuznil večji beg in smo ga skupaj z ekipo Gazprom in Bardiani ujeli. V finalu sem bil s Sacho, za skupinski padec sploh nismo vedeli. S Sacho in Diegom smo čez klanec vsi pripeljali v prvi skupini. Ker se je v spustu odcepila skupinica z Nibalijem, Jungelsom in Valverdejem, sva se z Valerijem Contijem takoj postavila na čelo in poskusila izničiti razliko, dokler mi ni zmanjkalo moči,« je prispevek, ki ga je potem pred mediji hvalil tudi Ulissi, opisal ponosni Mohorič.

Grega Bole in Luka Mezgec sta bila na drugem polu emocij. Etapa je bila s turbulentnim zaključkom kot nalašč za oba, a... »Zmanjkalo mi je samo toliko, kolikor bi potreboval še dodatne moči za krajši sprint proti vrhu gorskega cilja. Tako bi bolj spredaj začel spust. Na mojo smolo se je potem na ovinkastem spustu kolona raztrgala. Zadaj bi morali peljati navzdol hitreje kot Nibali, kar je nemogoče. Tako sem ostal zadaj. Ja, še veliko mi manjka. Še daleč sem od prave forme, denimo tiste na Amstel Gold,« je Grega Bole razočarano potožil. Včeraj ni več tožil o glavobolih, ki so ga spremljali ob vseh hujših naporih kot posledica pretresa možganov na prej omenjeni nizozemski klasiki.

Tudi Luka Mezgec je bil med nesrečniki dneva. »Zapestje me boli. Rentgen na srečo ni pokazal nobenih znakov zloma. Le koža manjka,« je Luka Mezgec kazal posledice velikega skupinskega padca nekaj deset kilometrov pred ciljem. Skupil jo je v samem jedru nesreče, ob tem pa tudi njegov varovanec Caleb Ewan. V ravninskih etapah (povprečna hitrost 45,9 km/h) so skupinski padci del nepredvidenega scenarija. Mezgecu vsaj ni bilo treba obžalovati ničesar. Etapno zmago, drugo letos, je odnesel hitri hribolazec Diego Ulissi. Mezgečev tip kolesarjev (Modolo, Trentin, Colbrelli, Nizzolo) se je potegoval le za četrto mesto in misli so hitro usmerili na današnjo etapo do Bibioneja. O festivalu sprinterjev ni dvoma. Cesta kot biljardna miza.

Neobičajno za velike tritedenske etapne dirke nosilec rožnate majice Bob Jungels (Etixx-Quick.step) ne brani, pač pa jo napada. Mladostniško navdahnjenost Luksemburžana so stari prekaljeni mački sprejeli ravnodušno. Tritedenska dirka zahteva veliko preračunljivosti. »Nisem vedel, da rožnata majica daje toliko več moči in inspiracije. Ko sem se odločil, da skočim iz skupine favoritov, sem bil v svojem filmu. Na koncu sem naredil vse, da pridobim vsaj nekaj sekund in obdržim rožnato majico, kolikor dolgo jo bom lahko,« je navdih rožnate majice sprejel 23-letni Bob Jungels.

Da izpostavljena vloga junaka etap ali nosilca rožnate majice prinese veliko dodatnih obveznosti in požre veliko energije, je po nedeljski zmagi spoznal tudi Primož Roglič. »Imam bolj malo časa za vse, kar se dogaja tudi ob vsakodnevnih etapah na kolesu. Tudi energije nimam za vse,« je Primož Roglič potožil pred včerajšnjo etapo. »V torek sem trpel ves dan. Upam, da bo v prihodnjih dneh bolje,« si je želel. Roglič si še kako želi, da bi se konec tedna pokazal v lepi luči pred svojimi navijači v etapi Pordenone–Čedad, ki jo zelo nestrpno pričakujejo tudi Beneški Slovenci pod Matajurjem, le dobrih deset kilometrov od Tolmina ali Kobarida. Etapa je posvečena predvsem 40-letnici potresa v Benečiji, a brez nacionalnega naboja ne gre.

Izidi 11. etape (Modena–Asolo, 211 km): 1. Ulissi (Ita, Lampre) 4,56:32, 2. Amador (Kost, Movistar), 3. Jungels (Lux, Etixx) oba isti čas, 4. Nizzolo (Ita, Lampre) + 0:13 in večina favoritov za skupno, 37. Bole (Nippo Vini Fantini) + 1:32, 72. Roglič (LottoNl) + 5:08, 79. Mohorič (Lampre) + 6:42, 164. Mezgec (Orica, vsi Slo) + 17:45, skupno: 1. Jungels 45,16:20, 2. Amador + 0:24, 3. Valverde (Špa, Movistar) + 1:07, 4. Kruiswijk, 5. Nibali, 8. Chaves, 76. Roglič + 1,03:18, 106. Mohorič + 1,16:05, 136. Mezgec + 1,34:44, 162. Bole + 1,44:28.