Za hokejske velesile je konec ogrevanja na svetovnem prvenstvu elitnega razreda, ki ga gostita Moskva in Sankt Peterburg. Predtekmovanje so brez poraza preživeli zgolj finski hokejisti, ki so prav v zadnjem krogu s 4:0 premagali prvake iz Kanade.

Sicer pa med četrtfinalisti tako kot vedno v zadnjih letih tudi tokrat ni večjih presenečenj. Rahlo izstopa zgolj visoko tretje mesto Nemčije, ki bo skupaj s Francijo prihodnjo pomlad gostila že 81. šampionat po vrsti. Slovaški to pot ni uspelo med osmerico najboljših, kakor tudi ne Švici, ki je predvsem v zadnjih letih žela sadove selektivnega vlaganja v panogo. Enoletno avanturo med hokejsko elito sta si pričakovano privoščila Kazahstan in Madžarska. Predvsem naši vzhodni sosedi so po visoki zmagi nad Belorusijo, sploh njihovi prvi prvenstveni po letu 1939, sanjali obstanek med vodilno šestnajsterico, a jim ni šel na roko razplet na drugih tekmah.

Danes se bodo v popoldanskem terminu ob 16.15 najprej pomerile Češka in ZDA ter Rusija in Nemčija, zvečer (20.15) bosta sledila še dvoboja Finska – Danska in Kanada – Švedska. Predvsem zadnji par vznemirja ljubitelje hokejske igre, saj bodo branilci naslova Kanadčani pred zahtevno preizkušnjo. Favorita za napredovanje sta kajpada Rusija in Finska, v tekmi med Češko in ZDA pa se bo pokazala tudi primerjalna vrednost predtekmovalnih skupin v Moskvi in Sankt Peterburgu. Polfinale bodo odigrali v soboto, dan kasneje bo padla še odločitev o prvaku.

Danes se bo v Moskvi ob robu četrtfinalnih tekem začel redni letni kongres Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Na dnevnem redu je tudi izvolitev novih članov v svet IIHF. Slovenijo je pred leti v dveh mandatih zastopal Nestl Aljančič, zdaj pa se za mesto v »hokejski vladi« poteguje njegov naslednik na čelu domače organizacije Matjaž Rakovec. Zanimivo bo spremljati, kolikšno podporo mu bodo izrekli člani velike hokejske družine. Volitve za predsednika IIHF bodo le formalnost, saj ni dvoma, da bodo švicarskemu zobozdravniku Reneju Faselu podaljšali mandat.