Sodeč po reprezentanci, ki bo v olimpijski sezoni nosilka atletskih uspehov, je slovenska prihodnost lahko svetla. V njej je nekaj atletov, ki v svojih disciplinah sodijo med najobetavnejše v Evropi, nekaj med njimi jih lahko računa tudi na vidna mesta v globalni konkurenci. Ob optimizmu, ki vlada pred začetkom sezone, je opaziti tudi dve skrb zbujajoči dejstvi. Prvo je poškodba najobetavnejše slovenske atletinje Maruše Mišmaš, zaradi katere je ogrožena njena celotna sezona. Drugo pa je, da so si brez izjeme vsi slovenski atleti kot najvišji cilj sezone izbrali uspeh na evropskem prvenstvu v Amsterdamu in ne olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Torej tekmovanju, ki po velikosti olimpijskim igram ne seže do pasu.

Žan Rudolf je v tej sezoni naredil velik trenažni preskok. Več mesecev že trenira skupaj z Amelom Tuko, Bošnjakom, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Pekingu v teku na 800 m osvojil bronasto kolajno. »Verjamem, da gre moj razvoj v pravi smeri. Lažje je trenirati z nekom, ki ga dobro poznaš in je tvoj prijatelj, kot s kom drugim, ko je vse skupaj zgolj profesionalno. V Amsterdamu bi se rad uvrstil v finale, v Riu de Janeiru pa v polfinale,« je optimističen Rudolf, ki v teh dneh hodi naokrog še bolj nasmejan, saj je zagrizen navijač NK Olimpija. Njegov trener Svjetlan Vujasin dodaja, da bo Rudolf dosegel tekmovalni vrhunec čez štiri leta na OI v Tokiu, dotlej pa potrebuje predvsem veliko zdravja. Da je Rudolf na pravi poti, dokazuje nov državni rekord v teku na 600 m (1:15,49), ki obeta čas na 800 m pod minuto in 45 sekundami. To bi bil dosežek, ki ga spoštujejo tudi David Rudisha in drugi najhitrejši atleti teka na 800 m.

Luka Janežič bo v nasprotju s številnimi drugimi slovenskimi atleti prvič v sezoni na prostem tekel prihodnjo soboto v Slovenski Bistrici. 20-letni Vodičan se bo najprej predstavil na 300 m. »Z menedžerjem sodelujem drugo sezono in verjamem, da mi bo tudi poleti zagotovil vsaj dva močna mednarodna mitinga,« si želi Janežič, ki se je v sprintu na en krog izstrelil med najboljše v Evropi. Robert Renner, najboljši slovenski atlet minule sezone, pravi, da se vse bolj približuje maksimalnemu zaletu skoka ob palici, kar pomeni, da bo lahko že kmalu pokazal svoje znanje. »Pozimi nisem bil tako dober, kot je kazalo sprva, poleg tega pa je bila norma za nastop na dvoranskem prvenstvu v Portlandu postavljena tako visoko, da sem se odločil, da se bom raje bolje pripravil na sezono na prostem,« pravi 22-letni Renner.

»Lani sem izjemno napredovala. Če bom v tej sezoni le polovico toliko, bom zelo zadovoljna. Na evropskem prvenstvu se želim uvrstiti med najboljših dvanajst sprinterk,« pravi lani najboljša slovenska atletinja, sprinterka Maja Mihalinec. »Rada bi postala stabilnejša. Od februarja naprej dobro treniram. Če mi je pozimi malce zmanjkalo motivacije, mi je tokrat ne primanjkuje,« napoveduje slovenska rekorderka v skoku ob palici Tina Šutej. »Potem ko sem lansko sezono izpustila zaradi poškodbe, sem vesela, da letos ne bo tako. Naredila bom vse, da izpolnim normo za olimpijske igre, saj bi rada doživela še en blišč tekme vseh tekem na svoji športni poti. Norma je zelo visoka, poleg maksimalne pripravljenosti in optimalnega teka pa bom potrebovala tudi malce sreče z vetrom,« se zaveda Marina Tomić.