Mirnopeški osnovnošolci, letos jih je 266, in njihovi učitelji imajo po štirih letih, odkar so se preselili v novo šolsko stavbo, spet razlog za veselje. Z današnjim podpisom pogodbe z gradbenim podjetjem SGP ZIGRAD Idrija, izbranim med petnajstimi ponudniki, bo tako opravljen še zadnji korak pred začetkom izgradnje težko pričakovane telovadnice. Z gradbenimi deli po projektu Studia ur.a.d. iz Nove Gorice naj bi začeli takoj po koncu šolskega leta.

»Res že težko čakamo novo telovadnico, zato smo zelo veseli in hvaležni, da je občini uspelo zagotoviti sredstva in bo končno omogočila optimalne pogoje za kakovostno izvajanje športa tako za učence kot za druge občane,« je dejal ravnatelj Osnovne šole Toneta Pavčka Danijel Brezovar. Zaradi prevelikega finančnega zalogaja se je občina skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport odločila, da šolo in telovadnico zgradijo v dveh fazah. Tako so 6,4 milijona evrov vredno šolo, v okviru katere deluje tudi vrtec , ki ga letos obiskuje 184 malčkov, dobili decembra 2012, z novo telovadnico pa se bodo lahko pohvalili v šolskem letu 2017/2018. Investicija je vredna dobrih 960.000 evrov, 60 odstotkov bo zagotovila občina, preostalo pa ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Gibanju dajejo velik poudarek

Že štiri leta učence od petega razreda naprej na pouk športne vzgoje z avtobusi vozijo v dober kilometer oddaljeno telovadnico pri stari osnovni šoli. Če bi hodili peš, bi s tem izgubili celo šolsko uro, pojasnjuje Brezovar, še večja težava je varnost, saj bi morali učenci hoditi po precej prometni cesti. Za šolarje prvih štirih razredov pa morajo učitelji športne vzgoje precej improvizirati. »Čim več športnih vsebin skušamo izvajati kar na svojih zunanjih površinah. Seveda pa je to mogoče zgolj v pomladnih in jesenskih mesecih,« pravi ravnatelj. Tako so za silo prilagodili trim kabinet, če ni druge možnosti, pa učenci telovadijo kar v šolski avli ali na zunanjih terasah.

»Športa ne zanemarjamo, ravno nasprotno. Gibanju dajemo zelo velik poudarek, tudi v vrtcu. Zelo dobro sodelujemo z lastnikom gozda ob šoli, tako da lahko tam tudi kaj postavimo. Ravnokar smo se, denimo, dogovorili, da bomo markirali steze v gozdu. To nam res ogromno pomeni. Otroci so tako v lepem vremenu veliko v naravi, v podaljšanem bivanju gradijo hiške, bunkerje,« dodaja Brezovar.

Po besedah Nataše Rupnik, višje svetovalke za družbene dejavnosti in investicije na občini, bo dvorana sicer s prvotno načrtovanih treh zmanjšana na dva vadbena prostora, na tribunah pa bo na voljo 444 sedežev za obiskovalce. »Dvorana bo omogočala izvajanje vadbe in tekmovanj košarke prve državne lige ter izvajanje kakovostnega tekmovalnega športa v rokometu in malem nogometu ter v odbojki in badmintonu v nižjih kategorijah,« še dodaja Rupnikova.