Milijarder George Soros je v letošnjem prvem četrtletju zmanjšal naložbe svojega podjetja v ameriške delnice za eno tretjino. Hkrati je kupil 264 milijonov dolarjev vreden delež v največjem pridelovalcu plemenitih kovin Barrick Gold Corp. (ABX US). Soros je tudi razkril, da poseduje nakupne opcije za 1,05 milijona delnic SPDR Gold Trust, to je sklad, s katerim se trguje na borzi in je namenjen sledenju ceni zlata. Soros, ki ima 24 milijard dolarjev premoženja, opozarja na tveganja, ki izhajajo iz kitajskega gospodarstva, kar utemeljuje z visokimi dolgovi, ki spominjajo na situacijo v ZDA v letih 2007 in 2008, čemur sta sledili svetovna finančna kriza in recesija (vir: Bloomberg).

Na drugi strani je znani ameriški vlagatelj in legenda borznih parketov Warren Buffett v enakem obdobju kupil 9,8 milijona delnic tehnološkega giganta Apple (AAPL US). Njegovo podjetje Berkshire je kupilo delnice po povprečni ceni 109 dolarjev za delnico (vir: CNN Money). Njegov delež je ob nakupu znašal 1,1 milijarde, kar pa se je precej zmanjšalo, saj je delnica pred dnevi dosegla lokalno dno pri 90 dolarjih. Po objavi, da je Warren Buffett kupil delež v Applu, je delnica pridobila 4 dolarje in je zdaj vredna okoli 94 dolarjev.

V borznem svetu imajo uspešni milijarderji, kot sta Soros in Buffett, kar nekaj posnemovalcev in s tem tudi kratkoročen vpliv na tečaj delnic, ki jih kupujeta. S tem pa dobimo kar nekaj vpogleda v razmišljanje velemojstrov in njihovo dojemanje makroekonomske situacije v svetu. Glede na različen pristop omenjenih milijarderjev pa lahko samo sklepamo, kako negotova je prihodnost delniških in denarnih trgov.