MOK je v sodelovanju s Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) ponovno testiral 454 vzorcev z olimpijskih iger v Pekingu in 250 vzorcev iz Londona. Znani so že rezultati testiranj pekinških vzorcev, ki so razkrili 31 novih grešnikov iz šestih različnih športov, ki prihajajo iz 12 držav, so sinoči sporočili iz mednarodnega olimpijskega komiteja.

»Kot rezultat ponovnih testiranj 31 tekmovalcem iz šestih športnih panog grozi prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Riu. Upravni odbor MOK je danes soglasno sklenil, da nemudoma sprožimo nadaljnje postopke in v prihodnjih dneh obvesti olimpijske komiteje 12 držav, od koder prihajajo ti tekmovalci. Vsi športniki, ki kakorkoli kršijo protidopinška pravila, bodo izključeni iz letošnjih iger v Riu,« so v sporočilu za javnost zapisali pri MOK.

Bach: Uživalci dopinga se nimajo kam skriti

Odzval se je tudi predsednik MOK Thomas Bach, ki pravi, da so s ponovnim testiranjem in razkritjem novih grešnikov goljufivcem zadali močan udarec. »Še enkrat bomo pokazali, da se uživalci nedovoljenih sredstev nimajo kam skriti. Ponovna testiranja vzorcev iz Pekinga in Londona ter postopki, ki jih bomo sprožili zaradi zaskrbljujočih obtožb glede antidopinškega laboratorija v Sočiju, so naslednji velik korak k zaščiti čistosti športnikov in športa. Vse odvzete vzorce sedaj hranimo 10 let, zato da goljufivci vedo, da ne morejo počivati. S prepovedjo udeležbe številnim dopingiranim športnikom v Riu bomo ponovno pokazali odločnost, da zaščitimo integriteto olimpijskih tekmovanj in da se bo lahko vsa olimpijska čarobnost ponovno nemoteno razlila v Riu.«

Vodstvo MOK je že pred časom pozvalo Wado, da podrobno preišče sume in namige o sistematični dopinških zlorabah med ruskimi športniki v času pred in med OI leta 2014 v Sočiju. »Obtožbe proti laboratoriju v Sočiju so zelo podrobne in zato zelo zaskrbljujoče. Če bo preiskava potrdila sume in omenjene trditve, bo to šokantno odkritje o povsem novi ravni dopinga in izjemni stopnji kriminalnih aktivnosti,« pravi Bach. Wada je medtem že sporočila, da bo uvedla preiskavo, ponovno pa se bodo lotili tudi testiranja vzetih vzorcev z iger v Sočiju.

Olimpijske igre v Riu so na sporedu med 5. in 21. avgustom. Pred slovesno otvoritvijo pa se v naslednjih dveh mesecih in pol očitno obeta še pestro dogajanje in občuten osip udeležencev, predvsem tistih, ki so si v preteklosti pomagali na nedovoljen način.