Takega rajanja, kot so ga na parketu v Stožicah po zadnjem zvoku sirene včeraj uprizorili košarkarji Olimpije, nekoč ni bilo niti po zmagah v finalu. A takrat so bile državne lovorike za Ljubljančane nekaj samoumevnega, danes pa je realnost veliko krutejša. Igralcem trenerja Gašperja Potočnika je očitno po zmagi proti Tajfunu v tretji, odločilni četrtfinalni tekmi državnega prvenstva z ramen padlo veliko breme. Zdaj jih v polfinalu čaka Zlatorog. Med štiri najboljša moštva se je po sinočnji zmagi prebil tudi Helios, ki bo za vstopnico v veliki finale bil bitko s Krko.

»Čakamo naslednjo tekmo,« so bile edine besede Gašperja Potočnika pred odločilno tekmo proti Tajfunu. Škofjeločan je bil po dogodkih v Šentjurju, ko je njegovo moštvo prejelo košarkarsko lekcijo od državnih prvakov, silno jezen. V prvi vrsti na svoje igralce, a tudi na sodnike, s katerimi je imel v končnici kar nekaj burnih razprav. Ker se je ob odhodu v slačilnice iskrilo tudi med igralci, je s kratkim odzivom želel svoje izzvati, naj na odločilnem obračunu pokažejo več žara in jeze, česar je letos pri zmajih pogosto primanjkovalo. Kapetan Saša Zagorac in soigralci so se na Potočnikovo provokacijo odzvali pozitivno, a so bili seveda še kako motivirani tudi pri Tajfunu. Olimpija je tako v prvem polčasu narekovala ritem igre in prikazala raznovrstnejšo igro kot v nedeljo. A na prav vsak nalet gostiteljev so košarkarji trenerja Dejana Mihevca imeli pripravljen odgovor, tako da ni čudno, da sta moštvi na glavni odmor krenili poravnani.

Ko je na začetku drugega polčasa Terell Parks zadel prosta mesta za prvo vodstvo Tajfuna na tekmi, je bil pritisk na strani Olimpije še večji. Tokrat so ga zmaji zdržali, saj so vztrajali pri agresivni igri, ki je sadove obrodila ob koncu tretje četrtine, ko so prvič povedli za deset. V tistem trenutku so gostitelji dobili še zalet s tribun, kjer so pred tem prednjačili navijači Tajfuna. »Olimpija, Olimpija,« je odmevalo v Stožicah, kjer je na začetku odločilnih desetih minut kazalo, da so gostitelji z eno nogo že v polfinalu. S tem se niso strinjali gostje, ki so po treh zaporednih trojkah znova dobili upanje, a v zaključku do preobrata, tudi zavoljo poškodbe gležnja Domena Bratoža, niso prišli.

»Pohvalil bi igralce, ki so zdržali velik pritisk. Ni jim lahko. Nihče jim ne nameni niti ene lepe besede, čeprav se vsak dan trudijo in sem prepričan, da delajo več kot kdor koli drug v Sloveniji. Vsi pravijo, da imamo najkakovostnejšo zasedbo v ligi, a v preteklosti še veliko boljše niso osvojile prvenstva. Verjamem, da bomo v nadaljevanju neugoden tekmec,« je povedal vidno olajšani Gašper Potočnik. Dejan Mihevc na drugi strani ni mogel skriti razočaranja, saj pravi, da moštvo ni bilo dovolj sproščeno, zaradi česar mu ni steklo v igri.

Liga Nova KBM, četrtfinale, tretji tekmi: Olimpija – Tajfun 73:63 (23:20, 40:40, 58:48, Lešić 16, Hrovat 12; Bolčina 15, Čebular 12, v polfinale Olimpija z 2:1 v zmagah), Helios – Rogaška 74:58 (11:22, 39:35, 53:45, Čakarun in Lelić po 15; Ferme 11, Boban 10, v polfinale Helios z 2:1 v zmagah), polfinale (igrajo na dve zmagi po sistemu 1-1-1), sobota ob 18. uri: Krka – Helios, ob 20. uri: Zlatorog – Olimpija.