Hokejisti Olimpije bodo tudi v prihodnji zimi nastopali v EBEL, so sklenili na peturnem kongresu vrha lige v Salzburgu. Klubi so soglasno odločili, da tekmovanja ne bodo širili na trinajst ali štirinajst udeležencev, kar pomeni, da sta pred vrati EBEL kot edina uradna kandidata za priključitev ostala Jesenice in madžarski MAC.

Olimpija je bila zaradi znanih finančnih težav pod posebnim drobnogledom vodstva lige, ki je tivolskemu klubu naložilo predložitev obsežne dokumentacije o poslovanju. Predsednik kluba Marko Popovič je v Avstrijo dostavil vsaj osemdeset dokumentov, vključno z revizijskim poročilom, v katerem je zabeleženo, da razmere v Olimpiji še niso zadovoljive, da pa se izboljšujejo. Vodilni funkcionarji v EBEL so opozorili predvsem na neredno izplačevanje plač za ljubljanske hokejiste, a je Popovič zagotovil, da bodo igralci poplačani v kratkem. Omenjal je mesec dni. Če klub ne bo izpolnil zahtev, bi lahko vrh tekmovanja Olimpijo naknadno izločil iz lige in kot nadomestnega člana sprejel MAC. Ne gre zanemariti, da je Budimpešta tržno zanimiva predvsem za vodilnega bančnega sponzorja lige.

»Čeprav je Olimpija problematična za ligo, imajo klubi do našega imena še vedno neko spoštovanje. Spoznali so, da se trudimo in poskušamo preživeti. Seveda pa je naš limit vsako leto manjši. Partnerji v ligi upravičeno pričakujejo, da bomo zadeve uredili,« je včeraj iz Salzburga sporočil Marko Popovič, ki se je sestanka udeležil z vodjo moštva Jožetom Kovačem. Na skupščini so pripravili tudi osnutek koledarja za prihodnjo sezono, potrdili pa ga bodo po končanem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki bo te dni v Moskvi. Liga se bo po prvih predvidevanjih začela 16. septembra, ko bo konec olimpijskih kvalifikacij.

Kot smo že pred časom napovedali v Dnevniku, bodo Jesenice tudi v prihodnji zimi brez članske izkaznice v EBEL. Železarji so v tem tekmovanju nazadnje nastopali v sezoni 2011/12, kljub želji po vrnitvi v odprto avstrijsko prvenstvo pa jeseniški klub pod vodstvom Anžeta Pogačarja pričakovano ni izpolnil pogojev za priključitev v ligo. Jeseničani so napovedovali proračun v višini 1,2 milijona evrov, na koncu pa jim ni uspelo predložiti podpisanih pogodb z igralci in sponzorji za sezono 2016/17. »Sponzorjev nismo želeli prositi za predčasni podpis pogodb, dokler klub ni član EBEL. Ravno tako nismo želeli zavajati igralcev,« se je izgovarjal Anže Pogačar. Kot pravijo naši viri, Jesenic vsaj še nekaj sezon ne bo v najvišjem regijskem tekmovanju. Klubi v regiji imajo sicer še nekaj dni časa za prijavo v novoustanovljeno alpsko ligo, ki bo postala naslednica drugoligaškega tekmovanja INL.