Rekordne zaloge nafte v ZDA, prebujenje Irana na mednarodnem trgu in nižja potrošnja so še na začetku letošnjega leta potiskali cene nafte na dno, napovedi za končne porabnike so bile spodbudne, saj bi morale cene drseti naprej proti 20 dolarjem. Toda v zadnjih mesecih je prišlo do preobrata, ki ga je investicijska banka Goldman Sachs nedavno opisala z besedami: »Prvič v skoraj dveh letih se zdi, da je svetovni trg nafte prešel iz stanja skoraj popolne zasedenosti skladiščnih kapacitet v stanje pomanjkanja zalog nafte, in to precej hitreje od predvidevanj.«

Kmalu več kot 50 dolarjev za sod?

Pismo banke Goldman Sachs, namenjeno vlagateljem, je imelo takojšen učinek na ceno nafte, ki je od konca prejšnjega tedna zrasla za več kot 15 odstotkov na okoli 49 dolarjev za sod (Brent). Za nadaljnjo rast cen pa se bo morala uskladiti še vrsta dejavnikov. Prvi je povpraševanje, ki je bilo v obdobju ruske krize in ohlajanja kitajskega gospodarskega čudeža vse prej kot robustno. Zdaj se stanje počasi popravlja. Toda ne zaradi Kitajske, kjer kljub šestodstotni rasti aprilske industrijske proizvodnje še naprej pada povpraševanje po tekočem zlatu. Prebuja se tudi Rusija, čedalje pomembnejši igralec pa postaja Indija, kjer bo po oceni Mednarodnega energetskega združenja (IEA) povpraševanje zraslo za 400.000 sodov na dan.

Vendar to še zdaleč ne bi bilo dovolj za preobrat na trgu, kjer je bilo po zadnjih podatkih vsak dan v ponudbi približno 1,5 milijona sodov nafte preveč.

Glavni dejavnik v zadnjem skoku cen nafte so izpadi proizvodnje v Nigeriji, zaradi katerih je s svetovnega trga umaknjenih med 400.000 in 500.000 sodov surove nafte na dan, za približno 200.000 sodov so skrčila proizvodnjo tudi kitajska naftna podjetja, kot je PetroChina.

Nekoliko presenetljivo pa je osrednjo vlogo aprila prevzela Kanada. Požari, ki se raztezajo čez 2500 kvadratnih kilometrov kanadske divjine, namreč močno ovirajo proizvodnjo nafte iz bituminoznega peska v provinci Alberta, kjer je proizvodnja leta 2014 dosegla 2,4 milijona sodov na dan. Tisoči evakuiranih delavcev ne morejo več opravljati svojega dela, zaradi česar je svetovna ponudba nafte nižja za vsaj en milijon sodov na dan.

Goriva najverjetneje spet dražja

Vprašanje je, kako dolgo bodo požari motili proizvodnjo kanadske nafte in kakšna bo ta na pogorišču katastrofe. Prav tako ne gre zanemariti na desetine milijard dolarjev prekinjenih vlaganj v nova najdišča, katerih odsotnost bi lahko povzročila novo pomanjkanje ponudbe in s tem rast cen.

Vse več dejavnikov kaže na to, da bodo cene nafte v prihodnje najverjetneje višje. Cena za liter najbolj prodajanega goriva, 95-oktanskega neosvinčenega bencina, je od sredine marca zrasla že za več kot osem odstotkov na 1,2 evra. Dizelsko gorivo pa se je od februarja do danes podražilo že za več kot desetino na slabih 1,08 evra za liter.

Ne glede na to pa bodo cene še nekaj časa precej nižje kot na vrhuncu leta 2012. Tedaj je bil poln rezervoar vsaj četrtino oziroma 18 evrov dražji kot danes. Ta razlika pa se bo v prihodnjih mesecih najverjetneje zmanjšala.

Gibanje cen surove nafte

EIA, Bloomberg

PODATKI

NAFTA BRENT

WTI

cena za sod, v $

cena za sod, v $

70

70

65

65

60

60

55

55

48.25

49.27

50

50

45

45

40

40

35

35

30

30

25

25

20

20

jul.

‘15

sep.

‘15

nov.

‘15

jan.

‘16

mar.

‘16

maj

‘15

maj

‘16

maj

‘16

jul.

‘15

sep.

‘15

nov.

‘15

jan.

‘16

mar.

‘16

maj

‘15