Včeraj se je odvilo prvo srečanje pobude za slovenski Internet Governance Forum, danes boste lahko v Poligonu na Tobačni ob 18. uri poslušali debato o informacijski družbi v Sloveniji, kjer bodo debatirali Aleš Špetič, prvi glasnik informacijskih tehnologij RS, Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije, Gorazd Božič, vodja SI-Cert in Marjan Turk, direktor direktorata za informacijsko družbo, MIZS, po Sloveniji pa se bodo odvijali tudi drugi dogodki, ki bodo zaznamovali dan informacijske družbe. Skratka – če je v Sloveniji kadarkoli obstajala priložnost za glasno spregovoriti o izzivih razvoja informacijske družbe, potem je to danes.

In sedaj nagradna igra – štejte izjave vidnih političnih predstavnikov v državi o konceptu informacijske družbe. Štejte izjave predsednikov (države, državnega zbora, strank), štejte izjave poslancev, štejte izjave ministric in ministrov. In če boste za štetje izjav morali uporabiti vseh pet prstov ene roke, vam čestitam. Zmagali ste!

Na žalost bo resnica (tole pišem 16. 5.) veliko bolj žalostna. Dvomim (in hkrati upam, da se motim!), da se bo slovenska politika spomnila celostno obeležiti ta dan (premier Miro Cerar in minister Boris Koprivnikar se bosta po napovedniku sodeč udeležila zaključka Microsoft NT konference), da bo ob tej priložnosti izrazila usmeritve naše države na tem področju, da bo javno izrazila podporo odprtemu in do uporabnika prijaznemu svetovnemu spletu brez vdorov obveščevalno-varnostnih služb, da bo skratka en dan v letu namenila pogovoru o razvojnih politikah na tem področju.

Ko boste že šteli politične izjave, lahko na prste druge roke preštejte, koliko medijev se bo ukvarjalo s to temo, koliko novinarjev bo kritično pisalo o razvoju na tem področju in koliko medijskih hiš bo temi namenili več prostora kot opombo v članku »Na današnji dan«. Ker mediji ne pišejo, politiki ne govorijo. Ker politiki ne govorijo, mediji ne pišejo. Kaj je bilo prej – kura ali jajce?

Pa da ne bomo krivični – kdaj ste se vi nazadnje pogovarjali o informacijski družbi, o konceptu internetne nevtralnosti, o belih lisah, o digitalni ločnici? Kdaj ste nazadnje o tem povprašali kakšnega izvoljenega predstavnika ljudstva? In zakaj ne?

Pa ne pozabite šteti!