Marko Bošnjakje bil eden prepoznavnejših odvetnikov odvetniške družbe Čeferin. Pred sodišči je zastopal tudi zelo znana imena, kot so nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki mu sodijo zaradi poslov s preprodajo delnic, nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin, ki mu sodijo zaradi zlorabe položaja pri ruski naložbi, ki bi skoraj pokopala Intereuropo, nekdanji župan Maribora Franc Kangler, ki mu je Bošnjak vodil kar nekaj postopkov, in Dragan Tošićiz afere Balkanski bojevnik.

Kangler razmišlja o Luki Zajcu

»Vse zadeve sem že predal kolegom. Odkar sem bil izvoljen, nisem bil na nobeni obravnavi, nisem spisal nobene vloge, saj to tudi ni združljivo s funkcijo sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice,« je pojasnil Marko Bošnjak, ki sicer ni želel razkriti, kdaj natančno bo prevzel funkcijo v Strasbourgu. Dejal je le, da se bo to zgodilo še pred poletjem, po neuradnih informacijah že junija. V skladu s predpisi mora sodnik delo začeti tri mesece po izvolitvi, se pravi, da bi moral Bošnjak začeti najkasneje 19. julija.

»V odvetniški družbi Čeferin mi namesto Bošnjaka ponujajo kar nekaj odvetnikov, vendar še ne vem, ali bi koga izbral. Razmišljam, da bi se mogoče odločil za Luko Zajca, ki je bil na moji hišni preiskavi, in ker zastopa tudi koprskega župana Borisa Popoviča, mu je delovanje lokalne samouprave dobro znano. Mogoče bom celo zamenjal odvetniško družbo, ne vem,« pojasnjuje nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki ga čaka kar nekaj sodnih postopkov. Bošnjakov odhod na položaj sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice ocenjuje kot veliko priznanje Bošnjaku in tudi odvetniki družbi Čeferin. »Z njegovim odhodom bo odvetniška družba Čeferin veliko izgubila pa tudi veliko pridobila, saj bo imela svojega človeka na tako pomembnem položaju,« še meni Kangler.

Lovšin se je odločil za Janeza Koščaka

Obrambo nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina, ki mu pravkar sodijo na koprskem sodišču zaradi zlorabe položaja in večmilijonskega oškodovanja koprskega logista, je od Bošnjaka prevzel Janez Koščak, prav tako odvetnik družbe Čeferin. Lovšina sicer v istem postopku zastopa tudi koprski odvetnik Dean Babič. Ob začetku sojenja je Lovšin pojasnil, da Bošnjaku za zastopanje še ni nič plačal in da bo svoje obveznosti do njega poravnal na koncu postopka. »Bomo videli, koliko bo uspešen. Je sicer dober odvetnik, ni pa mi všeč odnos, ki ga ima do novinarjev,« je na prvi sodni obravnavi sredi marca dejal Lovšin. Bošnjaku namreč niso bila všeč novinarska vprašanja, ali so res posredovali v Liechtensteinu, da koprskemu sodišču ne razkrijejo podatkov, kdo vse je upravljal račun, na katerega je Intereuropa nakazala 24,9 milijona evrov kupnine za zemljišče v Čehovu. Izkazalo se je, da je Bošnjak na to temo spisal pravno mnenje.

Kdo bo namesto Bošnjaka prevzel obrambo nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, ki se je spretno opravičeval in z navajanjem zdravstvenih razlogov odlagal odhod v zapor, vse dokler ni vrhovno sodišče odločilo, da je treba njegov postopek ponoviti, nam ni uspelo izvedeti. Peter Čeferin nam je ob tem sporočil, da so vse Bošnjakove stranke prevzeli drugi njihovi odvetniki in da so stranke z zamenjavami soglašale. Spomnimo, da je bil Bavčar v prvem sojenju leta 2014 obsojen na sedemletno zaporno kazen, vendar v zapor nikoli ni šel, ker naj bi bil preveč bolan. Vmes je šel celo na operativni poseg v izolski Medicor.

»Moja naloga bo prispevati h krepitvi sodne prakse na področju mednarodnega varstva človekovih pravic,« je Marko Bošnjak takoj po izvolitvi povedal v pogovoru za Dnevnik. Te naloge se bo torej lotil še pred poletjem. V Strasbourgu se bo pridružil šestinštiridesetim sodnikom in sodnicam, ki prihajajo iz vsake od držav članic Sveta Evrope.