»Mesec dni pred izbruhom škandala sem zamenjala službo,« nam je še vedno v šoku, a vidno olajšana, zaupala madžarska novinarka. Njeni kolegi niso imeli te sreče. Vplivni madžarski spletni medij vs.hu je namreč danes na robu preživetja. Po očitkih o provladnem poročanju in razkritju, da se je prek njega pretakal javni denar iz skladov madžarske centralne banke (MNB), je zaradi okrnjenega ugleda ekipo samoiniciativno zapustilo dvanajst novinarjev in odgovorni urednik Oliver Lebhardt.

Toda škandal bi lahko dobil še precej večje razsežnosti, saj je vanj vpletena smetana madžarske oblasti, vključno s predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, njegovim dolgoletnim političnim zaveznikom in današnjim guvernerjem MNB Györgyjem Matolcsyjem, vplivnimi politiki in družinskimi člani.

Kaj odkrije sled denarja?

Afera se je začela kuhati že pred nekaj meseci, ko je Orbanova vlada sprejela zakon, po katerem bi postale transakcije MNB in njenih skladov tajne. Šlo naj bi namreč za zasebne ustanove. Madžarsko ustavno sodišče je v presenetljivi sodbi zakon razveljavilo z oceno, da gre za javni denar, in odprlo vpogled v vrsto spornih dejanj guvernerja centralne banke in predsednika vlade.

Šesterica skladov MNB je bila ustanovljena leta 2010 z namenom promocije izobraževalnih programov, resno pa je zaživela šele leta 2014, po prihodu Matolcsyja na čelo centralne banke. Dokumenti, ki so jih bili prisiljeni razkriti vpleteni, kažejo, da so skladi v dveh letih razdelili že večino od 267 milijard forintov sredstev (okoli 853 milijonov evrov), ki jim jih je nakazala MNB. Matolcsy je ob tem večkrat zatrdil, da so skladi popolnoma avtonomni, o čemer pa večina madžarskih medijev dvomi, saj je sam član in predsednik upravnih odborov dveh skladov, medtem ko so po njihovih vodstvih posejani tudi drugi ključni možje MNB.

Kam je šel denar? Skladi so ga nekaj vložili v depozite, veliko večino pa v madžarske državne obveznice, po katerih ni veliko povpraševanja na svetovnih finančnih borzah. Za izobraževanje ga je bilo namenjeno zgolj za vzorec, a to je še najmanj sporno.

Sklad PADA si je denimo za sedež izbral več kot osem milijonov evrov vredno baročno rezidenco, ki je nekoč služila kot mestna hiša Budimpešte. MNB mu jo je podarila. Skladi so z denarjem centralne banke kupovali umetnine, medtem ko so se sredstva stekala v podjetja guvernerjevih sorodnikov, k provladnim medijem in desničarskim založniškim hišam. Eden izmed skladov je financiral izdajo serije šestih junaških zgodovinskih romanov o Madžarski, ki je ni spisal kakšen zgodovinar, temveč zdravnik. Upravni odbor sklada je podporo pri izdaji serije obrazložil z besedami, da bo »okrepila patriotska čustva v okolju razraščanja globalizacijskih nazorov«.

Novinarji odstopili, guverner o tem noče niti razmišljati

In tu pridemo spet do zgoraj omenjene zgodbe o novinarjih medija vs.hu, ki je v lasti podjetja New Wave Kft. in je od skladov centralne banke prejel 1,6 milijona evrov subvencije. V podjetju naj bi imel pomemben vpliv guvernerjev bratranec Tamás Szemerey, ki je svojo vpletenost sicer zanikal. Po poročanju madžarskih medijev naj bi z njim povezana podjetja prejela okoli tri milijone evrov subvencij.

Na podoben način so prejemali milijarde forintov oziroma milijone evrov tudi nekateri podporniki Orbanove stranke Fidesz. Gradbeno podjetje Magyar Epito Zrt, s katerim je povezan eden najbogatejših Madžarov Lorinc Meszaros, župan Orbanovega rodnega mesta Felcsut, je za izvedbo ene izmed pogodb prejelo od skladov več kot štiri milijone evrov. Tovrstnih pogodb je bilo več.

Matolcsy se brani, da so skladi samostojno sprejemali svoje odločitve. Gre torej zgolj za naključje, da je denar pristal v žepih njegovih sorodnikov in političnih zaveznikov? »Novice, ki rišejo centralno banko in njenega guvernerja v negativni luči, so nič drugega kot politične igrice opozicijskih strank in določenih medijev,« zavrača obtožbe.

O odstopu ne razmišlja, čeprav se je ob visoke vrednosti transakcij skladov v svojem letnem poročilu obregnila tudi Evropska centralna banka. Hrbet svojemu nekdanjemu ministru za ekonomijo krije tudi Orban, ki je nedavno dejal, da bodo morala nebesa treščiti na Zemljo, preden bi obsodil Matolcsyja. Eden glavnih argumentov za podporo guvernerja centralne banke so dobri poslovni rezultati. MNB je tako neto plačnica v proračun, samo letos je vanj vplačala skoraj 160 milijonov evrov visoko dividendo. Očitno dovolj, da lahko njen guverner brez kakršnih koli posledic razdeljuje denar med družinske člane in zaveznike.