Nekdanje francoske ministrice so se odzvale na nedavno odkritje, da je politik Zelenih Denis Baupin, ki je moral odstopiti s položaja podpredsednika nacionalne skupščine, v zadnjih 18 letih nadlegoval vsaj osem svojih strankarskih kolegic. Eni je na primer v nekaj mesecih napisal 150 večinoma opolzkih SMS-sporočil, čeprav mu je dala jasno vedeti, da noče nič imeti z njim.

Med podpisnicami je tudi nekdanja ministrica Christine Lagarde, ki je pred petimi leti na čelu Mednarodnega denarnega sklada zamenjala Dominiqua Strauss-Kahna, torej protagonista prejšnjega velikega spolnega škandala, ki je pretresel francosko politiko. Strauss-Kahn je namreč do izbruha afere veljal za glavnega favorita na predsedniških volitvah leta 2012. Afera Baupin, ki je razkrila več let staro početje, je tako pokazala, da glede prestopkov na področju spolnosti celo v najbolj feministični stranki vlada zakon molka. »Obstaja zakon molka, ki ga večina žensk noče prelomiti,« pravi asistentka nekega poslanca v francoski skupščini. »Če takšno stvar spraviš v javnost, potem nisi več v pomoč svoji politični stranki. Motiš jo pri njenem delovanju.« Magali Della Sudda, politologinja iz Bordeauxa, pa je za britanski dnevnik Independent dejala: »V svetu, kjer je ugled vse, ima ženska, ki dela v politiki, malo možnosti za zaposlitev, če se rada pritožuje.«

Tudi razprtije so pomagale prekiniti molk

Tako tudi političarke Zelenih vrsto let niso spregovorile, ker niso želele škoditi svoji stranki. Zdaj pa posamezniki branijo Baupina, da so prišle na dan z obtožbami, ker se je gibanje dokončno razklalo na protivladni in provladni del. Baupin je s svojo ženo Emmanuelle Cosse voditelj zmernih Zelenih, ki podpirajo vlado. Več vodilnih politikov Zelenih pa priznava, da so vsi v stranki – podobno kot socialisti pri Strauss-Kahnu – vedeli za agresivno spolno vedenje Denisa Baupina in ga tolerirali.

Tudi finančni minister Michel Sapin naj bi se lani v Davosu nedostojno vedel do neke novinarke. Sapin je tudi sicer znan po tem, da ima »rad samo novinarke z velikim oprsjem«. Politiki privlačnim novinarkam sploh radi obljubljajo zanimive informacije, če gredo z njimi na pijačo. Kot lahek plen pa obravnavajo tudi mlade političarke in asistentke v skupščini.

Vendar je tudi res, da mnoge mlade novinarke pokušajo izkoristiti svoj zunanji videz za pridobivanje informacij. Še v 70. letih je Françoise Giroud, urednica uglednega tednika L'Express, zapisala, da so ženske novinarke veliko uspešnejše pri pridobivanju informacij kot moški. Kar nekaj pa je romantičnih zvez med politiki in novinarkami, na primer med Françoisom Hollandom in Valérie Trierweiler, ki je sicer klavrno propadla.

Nekateri so tudi prepričani, da pred desetimi ali dvajsetimi leti Baupinovo vedenje ne bi moglo izzvati takega ogorčenja v javnosti, kot ga je zdaj. Za medije zadeva celo ne bi bila dovolj pomembna, da bi o njej pisali.