Domžalčan, kipar France Ahčin, ki je večji del življenja preživel v Argentini, je občini Domžale zapustil zbirko okrog sto kiparskih del. Del zbirke so občanom že pred leti predstavili na stalni razstavi v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, a so se že takrat spogledovali tudi z mislijo, da bi predstavitev obogatili. To jim je zdaj uspelo.

Stalno kiparsko razstavo v kulturnem domu so tako obogatili in povezali v celoto z novo stalno razstavo na podstrešju njegove rojstne hiše v muzejski hiši Menačenkova domačija, ki jo bodo slovesno odprli danes ob 19. uri. Hkrati bodo na ogled postavili tudi spremljajočo razstavo o življenju in delu izseljenskega umetnika. Spremljajoča razstava bo odprta do 18. junija letos.

Kipar France Ahčin (Domžale, 1919–Buenos Aires, 1989) je kot najstarejši od domžalskih Menačenkovih sinov obiskoval kiparski oddelek na Tehnični srednji šoli v Ljubljani, izpopolnjeval pa se je pri Francetu Kralju. Pred drugo svetovno vojno je delal v Hrovatovi podobarski delavnici v Domžalah, po diplomi na Akademiji lepih umetnosti v Firencah, kjer je bil nagrajen za najboljše diplomsko delo, pa deloval v Rimu.

Kmalu je odšel v Argentino, kjer je opremil več cerkva, izdelal nekaj spomenikov za slovensko skupnost in likovno opremil tudi slovenski prevod argentinskega epa Martín Fierro. Ustanovil je lastno tovarno umetniške keramike ter poučeval na tamkajšnji slovenski umetniški šoli.

Med visoke dosežke slovenskega kiparstva se uvršča tudi njegovo delo v žgani glini, bronu in lesu. V svojem domačem kraju in Ljubljani je razstavljal le leta 1989, ko je po povratku v Argentino še isto leto umrl. Ob svojem obisku je svojemu mestu simbolično podaril zbirko več kot sto del, ki se je kasneje raztresla po več koncih Slovenije in zašla tudi v stalne kiparske zbirke Moderne galerije v Ljubljani, Muzeja krščanstva Slovenije v Stični in Znanstvenega inštituta Filozofske fakultete v Ljubljani. av