Nedeljski finale evrolige je bil prava propaganda za košarko. Vseboval je kopico atraktivnih potez, velik preobrat, dramatičen zaključek in podaljšek, v katerem je CSKA po ogorčenem boju proti Fenerbahčeju vendarle prišel do sedmega naslova najboljšega kluba v Evropi. Med tistimi najbolj srečnimi je bil trener ruskega moštva Dimitris Itoudis, ki ga je po zadnjem zvoku sirene zajela evforija. Kako tudi ne, ko je v velikem finalu ugnal svojega učitelja Željka Obradovića, kateremu je pri Panathinaikosu kar trinajst let pomagal v vlogi glavnega pomočnika.

Iz nebes do pekla in nazaj

»Če ne bi bilo Željka in Panathinaikosa, me danes ne bi bilo tu. Na nek način ima ogromno zaslug za zmago CSKA, saj me je v 13 letih v Atenah naučil ogromno stvari. To sem mu povedal tudi nemudoma po tekmi. Za vse, kar je naredil zame, se mu zahvaljujem z dna srca,« je bil po uspehu čustven Itoudis, ki je v finalu prehodil pot iz nebes do pekla in nazaj. Njegovo moštvo je namreč sredi tretje četrtine že vodilo za kar 21 točk, nato pa povsem popustilo in si podaljšek priigralo šele po košu Viktorja Hrijape dve sekundi pred koncem po zgrešeni trojki najkoristnejšega igralca sklepnega turnirja četverice Nanda De Coloja. V dodatnih petih minutah so bili Moskovčani kljub velikem preobratu Fenerbahčeja psihično stabilnejši in prišli do prve evroligaške lovorike po letu 2008, ko je v dresu CSKA igral še Matjaž Smodiš. »Hudiča, šlo je za košarkarsko tekmo, v kateri sta se pomerili dve odlični ekipi. Kaj pa ste pričakovali? V ključnih trenutkih je trenerski štab uspel prenesti mirnost na igralce, kar nam je na koncu prineslo zmago,« je še dodal Itoudis.

Obradović nezadovoljen s sodniki

Čeprav imajo navijači Fenerbahčeja Obradovića praktično za boga, jim ta ni uspel podariti največjega darila v obliki prvega naslova evropskega košarkarskega prvaka. Kljub temu je vodstvo kluba prepoznalo, da je pot pod vodstvom izkušenega Srba prava in mu že ponudila podaljšanje pogodbe do leta 2020. »Vesel sem za mojega mlajšega brata Itoudisa, kot tudi za še dva človeka v njegovem trenerskem štabu, s katerima smo sodelovali pri Panathinaikosu. Hkrati sem izredno ponosen na svoje igralce, ki so pokazali velik karakter,« je dejal Obradović, nato pa močno okrcal sodniško trojico, ki so jo sestavljali Nemec Robert Lottermoser, Slovenec Damir Javor in glavni sodnik Italijan Luigi Lamonica. Slednji je sodil na zadnji tekmi, saj odhaja v pokoj. »S svojim celotnim srcem sem prepričan, da smo si zaslužili zmago. V zadnjem napadu v rednem delu tekme je De Colo naredil očitne korake. Na takšni ravni in v tako pomembnih trenutkih se kaj takega enostavno ne sme prezreti. Težko je tudi razumeti, da je imel CSKA v podaljšku deset prostih metov, Fenerbahče pa niti enega.«