Na mladih svet stoji. Tako nekako bi lahko ocenili zmago Maxa Verstappna, novega čudežnega dečka formule 1, ki je s prepričljivo mirnostjo zmagal in se obranil vseh napadov veliko bolj izkušenega Kimija Raikkonena. A prava drama v Barceloni se je začela takoj po startu.

Nico Rosberg je namreč presenetil Lewisa Hamiltona in prevzel vodstvo, in ko je ta skušal ponovno prehiteti tekmeca, je Nemec zaprl pot Hamiltonu, zaradi česar je zapeljal na travo in oba sta trčila ter odstopila. Takoj po dirki nista dajala izjav, le siva eminenca Mercedesa Niki Lauda je ob tem povedal: »Lewis je krivdo za to trčenje in dvojni odstop prevzel na svoj račun, se opravičil in zadeva je za nas s tem končana. Je pa nedopustljivo, da tako nepremišljeno drug drugega spravita ob točke. Enostavno ne moreš z glavo skozi zid.« V tem, torej trčenju in odstopu obeh mercedesov, se skriva recept za zanimivo dirko. Če želiš, da bo dirka napeta do zadnjega kroga, potem na stezi ne smeš imeti Mercedesa.

Verstappen lansko sezono začel brez vozniškega dovoljenja

Tako so dirkači Red Bulla in Ferrarija zadihali s polnimi pljuči in se odcepili od zasledovalcev, se nenehno ogrožali in se skušali prehiteti. Le da so bolj izkušeni naredili račun brez Maxa Verstappna. Nizozemec, ki je lani sezono začel še brez vozniškega dovoljenja in je pred desetimi dnevi prvič sedel v Red Bullov dirkalnik, je presenetil vse. »Kar ne morem verjeti, kaj se je dogajalo na dirki. Zahvaliti se moram vsem, ki so mi do zdaj pomagali. Upam, da jih bo kar nekaj, ki bodo ponosni name. Med prvimi bo to verjetno oče Jos.« Oče Jos Verstappen je bil sam nekoč dirkač, zdaj pa je skoraj ostal brez besed. »Očitno ima prave dirkaške gene, saj je dirkala tudi njegova mama. Med dirko kar nisem hotel verjeti, da bi mu lahko uspelo zmagati že na prvi dirki za Red Bull. Ne morem skriti solz veselja in olajšanja, tako zelo mu privoščim to zmago.«

Veliko bolj izkušeni Kimi Raikkonen se je moral zadovoljiti z drugim mestom, saj kljub vsem pritiskom Verstappen ni napravil nobene napake, posebej ne v zadnji tretjini dirke, ko mu je Finec tesno dihal za ovratnik. »Ko sem se mu približal, je postal dirkalnik preveč nemiren, da bi si pripravil položaj za prehitevanje. Maxu moram čestitati, bil je enostavno hitrejši od nas. Malo sem razočaran, ker mi ni uspelo zmagati, a take so pač dirke.« Na vprašanje, kaj si misli o Verstappnovi mladosti in mirnosti za volanom, je samo dodal: »V formuli 1 sem dirkal proti njegovemu očetu. Potem si lahko mislite, da je vse skupaj kar malo strašljivo.«

Ricciardu v lovu na Vettla počila pnevmatika

Sebastian Vettel je bil malce boljše volje, saj ni računal, da bo lahko sploh prišel na zmagovalne stopničke. »Priznati moramo, da je bila to dirka brez obeh dirkačev Mercedesa. Vseeno moraš biti v pravem trenutku na pravem mestu in dovolj hiter. Mi to pot za zmago nismo bili. Maxu čestitam, vem, kako se dirkač počuti, ko dobi svojo prvo dirko v formuli 1.« Drugemu dirkaču Red Bulla Danielu Ricciardu je v lovu za Vettlom le dva kroga pred koncem počila pnevmatika, a je dirko kljub dodatnemu postanku v boksih še lahko končal na četrtem mestu. To je tudi podatek, ki govori, kako premočni so bili za vse to pot pri Red Bullu in Ferrariju.

Ta starostni rekord Verstappna je še dodatno začinil Niki Lauda. Avstrijec je dodal, da kaj takega, kot je Verstappen in njegova zmaga, predvsem pa okoliščine, v katerih je zmagal, v formuli 1 še nismo imeli in dolgo tudi ne bomo. »Da nekdo tako mlad tako na hitro zamenja ekipo, sede v zanj povsem nov dirkalnik in potem s tako zrelostjo in mirnostjo zmaga, to je neverjetno.« Naslednja dirka bo na sporedu 29. maja v Monte Carlu.

Izidi (66 krogov, 307,104 km): 1. Verstappen (Niz, Red Bull) 1,41:40,017 (povp. hitrost: 181,241 km/h), 2. Räikkönen (Fin) + 0,616, 3. Vettel (Nem, oba Ferrari) + 5,581, 4. Ricciardo (Avstral, Red Bull) + 43,950, 5. Bottas (Fin, Williams) + 45,271, 6. Sainz ml. (Špa, Toro Rosso) + 1:01,395, 7. Perez (Meh, Force India) + 1:19,538, 8. Massa (Bra, Williams) + 1:20,707, 9. Button (VB, McLaren Honda) 1 krog, 10. Kvjat (Rus, Toro Rosso) 1 krog, SP skupno (5), dirkači: 1. Rosberg (Nem, Mercedes) 100, 2. Räikkönen 61, 3. Hamilton (VB, Mercedes) 57, 4. Vettel 48, 5. Ricciardo 48, konstruktorji: 1. Mercedes 157, 2. Ferrari 109, 3. Red Bull 94, 4. Williams 65, 5. Toro Rosso 26.