Slovenska kajakašica Urša Kragelj in kanuistični dvojec Luka Božič in Sašo Taljat sta od včeraj naprej bogatejša za kolajni na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu. Nemka Melanie Pfeffier in Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik pa so preprečili, da Slovenija na severu Slovaške ni poslušala Zdravljice.

Urša Kragelj je morala najprej za svoje prve olimpijske igre ugnati reprezentančno kolegico Evo Terčelj (svoj nastop je kot 28. končala v polfinalu), ki je Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti. Po bronu iz Bratislave 2010 je sedemindvajsetletna Goričanka osvojila drugo posamično kolajno s prvenstev stare celine. »Odličen dan, res skoraj sanjski. V finalu sem uživala, se v redu pripravila na pasti, ki jih je postavljavec postavil. Vesela sem, ker mi je uspelo osvojiti srebro. Morda se bo slišalo grdo, vendar se skoraj bolj veselim olimpijske vozovnice, kot pa te kolajne. Na olimpijskih še nisem bila, je pa res, da bom verjetno to srebro začela ceniti kasneje,« je priznala Urša Kragelj.

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta po Dunaju 2014, kjer sta bila bronasta, tokrat na prvenstvu stare celine stopila stopničko višje. »Po mostu in skoku sva dodajala hitrost, tudi tvegala nekatere stvari, na koncu se nama je izšlo, tako moraš dirkati. Zdi se mi, da vsi Slovenci dodajamo proti koncu in ne pokažemo vsega na začetku,« se je smejalo Luku Božiču. »To srebro je nekaj novega, tudi to, da sva v začetku sezone tako lepo stopnjevala hitrost iz tekme v tekmo. Po navadi ne pokaževa vsega v kvalifikacijah, malo sva se še lovila, danes pa nama je proga zelo ležala,« je povedal Sašo Taljat.

Kako je slalom na divjih vodah nepredvidljiv šport, je v soboto na lastni koži občutil Peter Kauzer. V polfinalu je bil Hrastničan najprej sedmi s štirimi kazenskimi sekundami, nato so mu dve odvzeli in v finale je napredoval z drugim časom. V finalu se je vse obrnilo na glavo. Z zelo hitro vožnjo je, čeprav se je zaradi hitrosti dotaknil prvih protitočnih vrat, odveslal za nov naslov evropskega prvaka. A na vrhu je bil le nekaj minut. Češka ekipa je vložila pritožbo, naknadni ogled posnetka pa je pokazal dotik tudi dvanajstih vrat, dodatni dve kazenski sekundi, oziroma skupaj štiri, pa sta Hrastničana potisnili na četrto mesto, tik pod zmagovalni oder. Na koncu je s štirimi kazenskimi sekundami za 35 stotink sekunde zaostal za bronasto kolajno, ki jo je osvojil Nemec Hannes Aigner. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec pred rojakom Vavrinecom Hradilekom.

»Poškodba je pozabljena, četrto mesto ni slab rezultat, ampak tako, kot sem se počutil in kot sem zadovoljen z vožnjo, kako sem se bojeval od starta do cilja... Po prvem kazenskem pribitku sem si rekel, zdaj pa pokaži, kaj znaš. Splet okoliščin je bil pač takšen, kot je bil. Po toči zvoniti je prepozno. To tekmo moram zdaj čim prej pozabiti, iz tega potegniti nekaj dobrega,« je z dvignjeno glavo dejal Peter Kauzer. Hrastničan je potrdil svojo uvrstitev v Rio de Janeiro, saj je imel ob osvojitvi kolajne na tokratnem EP in ob višjem mestu od Kauzerja teoretične možnosti za uvrstitev na OI njegov moštveni kolega Martin Srabotnik, ki pa je s 56 sekundami pribitka obtičal v polfinalu.

V četrtem slovenske čolnu v Riu de Janeiru bo sedel kanuist Benjamin Savšek, ki je na Slovaškem branil naslov evropskega prvaka, svoj nastop pa je kot dvanajsti končal v polfinalu.