Organizator Večerje med oblaki (Dinner in the Sky) v sodelovanju z ekipo cateringa Jezeršek od 13. do 17. maja v središču Ljubljane že tretjič gosti dogodek Okusi Ljubljane med oblaki (Taste Ljubljana from the Sky). Potem ko so lani postregli več kot 3000 gostov, se letos kljub nekoliko slabšemu vremenu nadejajo še večjega števila adrenalinskih gurmanov.

»Gre za eno najnenavadnejših kulinaričnih izkušenj na svetu. Ljudje hočemo vedno več, nikoli nam ni dovolj, želimo si novosti. Tudi pričakovanja do nas kuharjev so čedalje višja, pa vendar – česa novega naj se sploh še spomnimo? Zgodba dogodka Dinner in the Sky je nekakšen kompromis med tem, da lahko kuharski mojstri še vedno delamo to, kar znamo in hočemo, ampak nekje drugje. Recimo petdeset metrov nad tlemi,« izkušnjo opiše kuharski mojster Bine Volčič.

V tujini že stalnica

»Kar dvestotonsko avtodvigalo vsako uro na Kongresnem trgu dvigne veliko jedilno mizo za 22 oseb, kjer gostje uživajo v izbrani hrani in žlahtni kapljici. Med dvigom na petdeset metrov višine jim ekipa naših treh kuharjev in natakarjev postreže z izbranim menijem in gostom pričara nepozabno izkušnjo v zraku,« pravijo predstavniki podjetja Jezeršek Catering.

»Z večerjo s pogledom na Ljubljanski grad, Kongresni trg, Tromostovje in druge znamenitosti v prestolnici mnogi razveselijo svoje bližnje ob kakšnem slavju, lani smo bili priča celo zaroki med oblaki,« pojasni Luka Jezeršek. Potem ko je medvoški kuharski mojster do sedaj goste med oblaki razvajal v Splitu, Zagrebu, Kranjski Gori in Ljubljani, se v bližnji prihodnosti nadeja izkušnje v Rimu. V svetu ta uspešnica po njegovih besedah obstaja že več kot deset let. Vse skupaj se je začelo v Belgiji, kjer je neki gospod s podobno kulinarično izkušnjo presenetil svojo hčer. Danes imajo organizatorji na voljo 47 kulinaričnih miz, vsako od njih pa tržijo na določenem področju po vsem svetu.

Leteči telefoni in vilice

In katere izbrane Binetove in Lukove dobrote lahko še danes ali jutri zvečer razvajajo vaše brbončice med oblaki? Hladen uvod sestavlja file rdeče postrvi na mariniranem zelenem jabolku s hrenovo smetanovo peno, izbranimi kalčki, rdečo redkvico in hrustljavo ajdovo kašo. Ješprenj s školjkami in gamberi na školjčni omaki s kumaričnim oljem in koprivami je toplo nadaljevanje pred glavno jedjo. V njej sta kuharska mojstra združila telečjo kračo z mladim glaziranim korenjem, ožgano mlado čebulico in omako iz fermentiranega česna. Enourno izkušnjo boste zapečatili s smetanovo panakoto na muškatnem želeju z mariniranimi jagodami z akacijevim medom in baziliko.

»Poleg nepozabne izkušnje je največji plus dogodka to, da imajo gostje kuharskega šefa eno uro zase, saj jim ne more nikamor pobegniti. Hrana je šele na tretjem, četrtem mestu, vmes so še želja po adrenalinu in obvezni selfiji,« meni Bine Volčič. Pravi, da je v hrani na petdesetih metrih nad tlemi težko sproščeno uživati, a ko pogledaš ves paket, vidiš, da gre za idealno izkušnjo, ki bi jo privoščil vsakomur.

Kaj pa kakšen nepredvidljiv dogodek med oblaki? »Vsak gost se zaveda, v kaj se spušča, zato kakšnih neprijetnosti zaradi strahu pred višino še nisem doživel. Še najbolj zibajoče je bilo lani v Zagrebu, ko je pihal močan veter in je deževalo. Se pa včasih kljub temu zgodi, da gostom iz rok na tla poleti kakšen kos pribora, robček ali telefon, s katerim imajo običajno vsi precej opravkov,« za konec zaupa Bine Volčič.