Odmevna zgodba o mladeniču Dejanu Ornigu, ki je opozoril na pomanjkljivosti v policijskem komunikacijskem omrežju Tetra in po prepričanju policije vanj tudi vdrl, se bo očitno razčiščevala na sodišču. V ljubljanskem tožilstvu so nam potrdili, da so na ljubljansko okrajno sodišče podali obtožni predlog zaradi napada na informacijski sistem v sostorilstvu, vdora v Tetro pa dolžijo dve osebi. Po naših neuradnih informacijah se je poleg Orniga v obtožnem predlogu znašel tudi njegov prijatelj Gregor G., ki naj bi mu pomagal pri vdoru. Prav tako so tožilci v obtožni predlog zapisali kaznivi dejanji ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja, nam je potrdila vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič. Ti dve kaznivi dejanji pa tožilci po naših informacijah pripisujejo zgolj Ornigu, pri katerem so policisti našli lažno kriminalistično značko in posnetek, na katerem je Ornigov nekdanji nadrejeni, ki ga je mladenič skrivoma posnel, da bi dokazoval mobing na delovnem mestu.

Za neposredni kaznovalni nalog

V tožilstvu so nam pojasnili, da so hkrati z obtožnim predlogom na sodišče poslali tudi predlog za izdajo kaznovalnega naloga. Gre za skrajšan kazenski postopek, namenjen manjšim kaznivim dejanjem, po katerem lahko sodišče obtoženemu izreče (milo) kazen neposredno in brez sojenja. V tovrstnih primerih gre največkrat za nizke pogojne, alternativne ali nizke denarne kazni. Če se obtoženi s kaznijo ne strinja, se lahko nanjo pritoži, nato pa sledi klasično sojenje.

V tožilstvu nam niso želeli razkriti, kakšno kazen predvidevajo za Orniga in njegovega domnevnega pomočnika, Ornigov odvetnik Janez Stušek pa nam je včeraj v telefonskem pogovoru dejal, da obtožnega predloga niti on niti stranka še nista prejela, zato težko kar koli komentirata. Da obtožni predlog do njiju še ni prispel, niti ne čudi, saj morajo na okrajnem sodišču opraviti tako imenovani preizkus obtožnega predloga, po katerem ta postane pravnomočen. Na sodišču so nam pojasnili, da je tožilstvo v začetku tega meseca vložilo še spremembo obtožnega predloga, več pa nam za zdaj še niso mogli izdati.

Vedno bolj nenavadna zgodba

Ornigova zgodba, ki je opozorila na luknje v pomembnih državnih komunikacijskih omrežjih, se že od začetka vedno bolj zapleta. Ko smo ga vprašali, zakaj je imel poleg lažne kriminalistične značke doma tudi policijsko uniformo, nam je dejal, da je šlo le za zbirateljstvo, vendar hkrati dodal, da je v nekem obdobju delal kot tajni policijski sodelavec. Da bi pogodbeno delal zanje, so policisti zanikali, Ornig pa nam je lani dejal, da bo podatke, povezane z njegovim delom za policijo, razkril, če bi se mu policisti želeli resno maščevati.

Njegov odvetnik Stušek nam je včeraj pojasnil, da sta spisala ovadbo, ker je policist, ki je na Ornigovem računalniku našel skrite posnetke njegovega nekdanjega šefa, po njunem mnenju s posnetki neupravičeno seznanil oškodovanca, ki je nato tudi podal predlog za pregon zaradi neupravičenega zvočnega snemanja – to kaznivo dejanje se ne preganja po uradni dolžnosti. Po besedah Stuška naj bi bilo to sporno zlasti zato, ker Ornig svojemu nekdanjemu šefu v ljubljanskem zasebnem varnostnem podjetju očita šikaniranje na delovnem mestu, kar je prav tako kaznivo dejanje.