Bo po današnjem 35. krogu državnega nogometnega prvenstva konec ugibanj o slovenskem prvaku? Olimpija bo imela v Velenju ob rekordnem obisku svojih navijačev prvo zaključno žogico za veliko zmagoslavje po 21 letih suše. Maribor še vedno pretresa poraz proti Rudarju, ki je veliko povedal o sezoni serijskih državnih prvakov. V predzadnjem krogu bo pestro tudi v boju za obstanek. Krka bo v Novem mestu gostila Mariborčane, Koper pa bo gostoval v Novi Gorici.

Dodajmo, da je disciplinski sodnik objavil kazni za neprimerno vedenje ljubljanskih in mariborskih navijačev na sobotnem večnem derbiju v Stožicah. Olimpija bo morala plačati 5450 evrov, medtem ko bo mariborska blagajna ob 4900 evrov.

GORICA – KOPER

danes ob 16.55, sodnik: Mertik

Težko je verjeti, da bi Gorica ob zaostanku petih točk še lahko ujela tretjeuvrščene Domžale, a v primorskem derbiju, že 74. po vrsti, bo šlo tudi za prestiž. »Tekma bo imela poseben naboj, zato bo motiv velik,« sporoča goriški napadalec Marko Nunić.

Koper je zabredel tako globoko, da na domačem igrišču ni zmogel premagati niti Krke. Razglašeni kolektiv župana Borisa Popoviča se pred koncem prvenstva zanaša tudi na pomoč Maribora in Olimpije, proti katerima se bo pomerila Krka. Novomeščani so izenačeni s Koprom, a imajo slabšo medsebojno razliko. Primorski trener Milan Obradović je ob zadnjem spodrsljaju proti Krki modroval, da so razlogi za tako medlo igro obalnega prvoligaša stvar globoke analize. »Igralci niso dali vsega od sebe. Na igrišču niso pustili srca, kot smo se dogovorili v garderobi,« je povedal Milan Obradović.

Ob besedah trenerja se je treba vprašati, kaj je zaviralo koprske igralce, da so na najpomembnejši tekmi sezone tako zatajili. Pomenljivo je, da gre Kopru precej boljše na tekmah, ko padajo nenavadni goli in v nepojasnjenih okoliščinah odstopajo trenerji nasprotnih moštev. Klub ima težave tudi z navijači, ki jih je na Bonifiki le še za vzorec. Naš namig: 1.

RUDAR – OLIMPIJA

danes ob 16.55, sodnik: Kajtazović

Velenjski stadion bo razprodan. Okupirali ga bodo ljubljanski navijači, ki so 21 let čakali na tekmo, ki lahko Olimpiji prinese naslov prvaka.

Dva kroga pred koncem prvenstva je pravzaprav vse nared za veliko ljubljansko slavje na Štajerskem. Olimpija mora biti pripravljena, da danes uradno prekine mariborsko prevlado, kar se je napovedovalo že vso sezono. V boju neprepričljivih tekmecev za naslov prvaka je bila Olimpija navkljub turbulentnim dogodkom (odhodi funkcionarjev, aferi rasizem in podkupovanje...) stabilnejša. Veliko pove podatek, da je doslej oddala kar 34 točk, kar pa je bilo za nešampionski Maribor še vedno premalo.

Olimpija ne bo smela biti preveč opita od sicer zgodovinskega zmagoslavja, saj jo že čez mesec dni čakajo priprave na evropsko sezono. Klub ima v pisarni še vedno prazne pomembne stolčke, za predsednika Milana Mandarića pa je bilo napačno kadrovanje velik opomin, kako ne sme delovati v prihodnje. Mandarić bo pred zahtevno odločitvijo tudi v primeru Rodolfa Vanolija, saj obstaja dilema, ali je Italijan primeren kandidat, da bi na klopi ostal dlje časa.

Da je bila to sezona Olimpije, bodo potrdile tudi nagrade za najvidnejše posameznike. Sindikat profesionalnih nogometašev bo na torkovi slovesnosti razglasil najboljšega igralca prvenstva, med kandidati pa so Andraž Šporar, Miha Zajc in Rok Kronaveter. Prav gotovo bo največ nogometašev Olimpije tudi v idealni enajsterici, saj je med kandidati kar deseterica igralcev z zelenim dresom. Naš namig: 2.

DOMŽALE – CELJE

danes ob 16.55, sodnik: Glažar

Domžale potrebujejo le še točko za evropski začetek nove sezone, ki ne obeta prav veliko. Prevelika nihanja so Domžalčane hitro odrezala od vodilnega dvojca lige, ki veliko grešita, a še vedno ne dovolj, da bi kdor koli ogrozil njun zasebni boj za naslov prvaka. Celjani so po prihodu trenerja Roberta Pevnika zaigrali boljše in si skorajda že zagotovili obstanek v ligi, a jih najpomembnejša tekma sezone čaka šele v finalu pokala. »Žene nas pozitivna energija, saj smo imeli v zadnjem mesecu dni uspešen niz,« pravi celjski napadalec Sunny Omoregie.

Prav gotovo pa bodo morali v vodstvu celjskega kluba natančneje pojasniti namigovanja glede neizplačane Olimpijine premije za zmago v Mariboru. Predsednik Stevan Đorđević in nekdanji trener Iztok Kapušin si zaslužita pohvalo, da sta se izpostavila pred javnostjo in povedala svojo resnico, a v zgodbi je še vedno preveč neznank. Da bodo odnosi z vodilnima kluboma ostali urejeni, kot si želi predsednik Đorđević, bosta morala pri razjasnitvi zadeve izdati vir, ki jima je povedal novico s tako občutljivo vsebino. Naš namig: 0.

KRKA – MARIBOR

danes ob 16.55, sodnik: Bukovec

V Ljudskem vrtu so v sredo poraz z Rudarjem raje prespali in se nato v četrtek pogovorili, kaj je »to« bilo. »Bolje je biti najprej tiho,« je včeraj povedal Darko Milanič. Obupal sicer v Mariboru ni še nihče, dokler so še teoretične možnosti. Toda bolj kot o Krki se je včeraj še spraševalo o tekmi z Rudarjem, ki je precej povedala o sezoni Maribora.

»Naredili smo dobro serijo, ki pa je bila na splošno še vedno označena kot premalo, čeprav smo jih (Olimpijo, op. a.) v desetih krogih ujeli. Stalno smo nezadovoljni, ne cenimo dosežkov, ki so bili res dobri. Zakaj? Ker igraš tekmo, kjer dominiraš, in po mojem mnenju velik del dobro odigraš...« Milanič ima pojasnilo vedno pripravljeno, ampak v Mariboru je večje vprašanje, zakaj klub ni pripravil boljše rešitve za finiš sezone. »Ni se nam uspelo konsolidirati, to bomo morali izboljšati, ne bomo mogli stalno reagirati s klopi in dati v igro specialista za neko vlogo.«

V bistvu tekma s Krko za Maribor, tako Milanič, ki opozarja, da se vijoličasti v Novem mestu nikoli niso sprehajali, prihaja celo dovolj hitro. Kaj je v tem trenutku primarni cilj? »Na tekmi je cilj zmagati, gremo pa na zmago brez dobljenega zadetka.« Kot da bi šlo za evropsko tekmo na izpadanje. Pa saj ne glede na razplet v Velenju bo šlo tudi na Portovalu ravno za to, za (morebitno) izpadanje. Ne samo za (pre)široki mariborski kader, temveč tudi za plemenit boj Krke za obstanek pod Milošem Kostićem, ki je izjavil, da ga ne zanima, kdo bo slovenski prvak. Naš namig: 2.

ZAVRČ – KRŠKO

danes ob 16.55, sodnik: Vinčić

Završki vrtiljak presenečenj se je v tej sezoni ustavil v polfinalu pokala, ko je Maribor napredoval šele po zadetkih v podaljšku. Tedaj je Zavrč izgubil motiv, zato ne preseneča, da novi-stari trener Slavko Matić ob vrnitvi v Haloze sploh še ni dočakal prvenstvene zmage. Na osmih tekmah je po štirikrat remiziral in izgubil, njegovi nogometaši pa so zabili vsega tri zadetke.

Zavrč je nazadnje slavil ravno proti današnjemu tekmecu iz Krškega, za katerim je povsem dostojen debi v prvoligaški konkurenci. To bo tudi tekma klubov, ki sta bila jeseni in spomladi v povsem različni formi. Zavrč je 30 od skupno 39 točk ulovil jeseni, medtem ko je Krško na dvanajstih spomladanskih tekmah z osvojenimi 20 točkami postalo hit tekmovanja. Nasprotnika sta na lestvici točkovno izenačena, zato si bo danes vsaj eden od njiju že zagotovil obstanek v ligi. »Boj v spodnji polovici je še vedno odprt, zato se bomo morali potruditi, da zasedemo čim boljši položaj. Nazadnje smo remizirali v Domžalah, proti Krškemu pa pričakujem zahtevnejšo tekmo. To bo tudi naše slovo od navijačev, ki se jim želimo oddolžiti z zmago,« pravi igralec Zavrča Aleks Pihler. Naš namig: 0.