Na ajdovskem parkirišču za starim mlinom so včeraj odprli prvo polnilnico za električna vozila, v ponedeljek jo zanesenjaki električnih in hibridnih avtomobilov dobijo še v Idriji. S pomočjo dobrodelnega družinskega turističnega relija z zelenimi hibridnimi in električnimi vozili, ki ga rotary klubi pripravljajo 5. junija v Tolminu in Bovcu, bodo polnilnice v prihodnjih mesecih dobili tudi v Posočju.

V Ajdovščini so polnilnico postavili v okviru priključitve Vipave in Ajdovščine kot skupne destinacije Vipavska dolina v Zeleno shemo slovenskega turizma. V Idriji inovativne polnilnice v ponedeljek odpira koncern Kolektor. V podjetju so izdelali komponente in tehnologije za vzpostavitev polnilnic. Zagotavljajo, da bodo slednje zaradi inovativne tehnologije cenovno ugodnejše in da bo prvima dvema polnilnicama, ki bosta postavljeni ob koncernu na Vojkovi ulici, v prihodnje sledilo še vsaj 100 polnilnih postaj po celotni Sloveniji.

»Stanje iz Ljubljane proti Primorski je sorazmerno dobro, na poti je tudi že nekaj hitrih polnilnic. Večji problem je trenutno Posočje. Zaradi dinamičnih cest, kjer je poraba energije večja, in turistične naravnanosti krajev, bi bile tam zelo dobrodošle,« pojasnjuje Simon Čretnik, predsednik Društva za električna vozila Slovenije. Po Sloveniji se trenutno vozi okoli 600 električnih oziroma hibridnih avtomobilov, polnilnic pa po različnih krajih stoji okrog 250, od tega 27 hitrih. Za nekatere polnilnice po Sloveniji je potrebno plačati njihovo uporabo, večina pa jih za zdaj ostaja brezplačnih. Na najbolj obiskanih električnih polnilnicah v Ljubljani denimo zabeležijo do 20 obiskov mesečno. no