Bančno-finančne prve javne ponudbe delnic (IPO) so bile lani na evropskem trgu skupaj vredne 20,5 milijarde evrov, kar je dve milijardi evrov več kot leto prej. IPO nizozemske ABN Amro je največja tovrstna prodaja delnic banke od leta 2008 dalje. Država je v to banko, da bi jo rešila pred bankrotom, vložila skoraj 22 milijard evrov. Zdaj skuša davkoplačevalcem z odprodajo delnic banke vrniti del vloženih sredstev. V novembrski uvrstitvi banke na borzo je država uspešno prodala 23 odstotkov delnic. Iztržila je 3,3 milijarde evrov, kar je manj, kot se je nadejala v najboljših razmerah (čez štiri milijarde evrov). Celotna banka je po tej ceni vredna slabih 17 milijard evrov, kar je približno enako knjižni vrednosti, a bistveno manj, kot so v banko ob sanaciji vložili nizozemski davkoplačevalci. Država namerava iz banke v celoti izstopiti, kdaj pa, ni znano.

Minuli teden je bančni IPO zaključil ameriški General Electric, ki je na Češkem prodal 51-odstotni lastniški delež v tamkajšnji šesti največji banki Moneta Money bank. GE namerava prodati večji del svojega finančnega posla – do danes je sklenil že za čez 60 milijard evrov prodajnih poslov. Ob 2,52 evra na delnico je celotna banka na trgu trenutno vredna 1,28 milijarde evrov, s čimer je dosegla 1,25-kratnik knjižne vrednosti. Analitiki in GE so sicer pričakovali višjo ceno.

Najbolj aktivne francoske banke

Še ta mesec naj bi IPO izpeljala italijanska Veneto banca, in sicer naj bi na milanski borzi iskala za milijardo evrov svežega kapitala, da bi se izognila likvidaciji in izpolnila zahteve ECB po zagotovitvi kapitalske ustreznosti. Cena, po kateri bo banka ponujala delnice, ni znana. Italijanski bančni sistem je zaradi izjemno visokega deleža slabih posojil v bilancah pod hudimi pritiski vlagateljev in regulatorja. Vrednosti delnic italijanskih bank so letos močno padle zaradi bojazni pred kolapsi nekaterih regionalnih bank. Še dodatne skrbi je vlagateljem povzročilo dejstvo, da je nedavno klavrno propadel IPO banke Banca Popolare di Vicenza. Čeprav je banka delnice ponujala po ceni 0,1 evra za delnico, je banki uspelo prodati zgolj 7,7 odstotka paketa. V posle je nazadnje morala vstopiti italijanska slaba banka.

V drugi polovici letošnjega leta naj bi svoj delež v MKB bank prodajala Madžarska. Z IPO naj bi prodajali tudi srbsko Komercijalno banko, pa rusko banko BIN. V regiji je naprodaj kar nekaj bank, pri čemer lastniki iščejo strateške lastnike, ali pa računajo na vstop investicijskih skladov. Med kupci so bili lani po podatkih KPMG najbolj aktivne francoske banke, letos pa naj bi šle po nakupih tudi HSBC, Barclays, Deutsche bank, UBS in Credit Suisse. Kot napovedujejo v KPMG, jih bo mogoče zaslediti v partnerstvih z investicijskimi skladi.