V košarkarski evroligi je znova napočil tisti čas v letu, ki se ga navdušenci nad igro z oranžno žogo najbolj veselijo. Od danes do nedelje bo v Berlinu potekal sklepni turnir četverice, ki bo okronal nov najboljši klub na stari celini. Med smetano evropske košarke bo imela svojega predstavnika tudi Slovenija. Jaka Blažič bo v dresu Laboral Kutxe na svojem prvem sklepnem turnirju v polfinalu danes ob 21. uri meril moči s turškim Fenerbahčejem. Prvi polfinalni par ob 18. uri je CSKA – Lokomotiv Kuban. Finale (ob 20. uri) in tekma za tretje mesto (ob 17. uri) bosta v nedeljo.

Obračun med Fenerbahčejem in Laboral Kutxo bo dvoboj med trenerjema, ki sta bila nekoč soigralca. Srb Željko Obradović in Hrvat Velimir Perasović sta z reprezentanco Jugoslavije na svetovnem prvenstvu v Argentini leta 1990 osvojila celo zlato kolajno. Če je bil Perasović od Obradovića boljši igralec, je situacija na trenerski klopi obrnjena. Strateg Fenerbahčeja velja za najboljšega evropskega trenerja vseh časov, saj je evroligaško lovoriko osvojil že kar osemkrat (petkrat s Panathinaikosom, po enkrat s Partizanom, Juventutom in Realom Madridom), na drugi strani Perasović trikrat, a še kot igralec. »Fenerbahče je odlična ekipa, ki je imela med sezono izredno malo nihanj. A gre le za eno tekmo, v kateri je mogoče vse,« pravi Jaka Blažič, ki bo s soigralci precej stavil na odličnega Ioannisa Bourousisa. Grk je bil poleg Malcolma Delaneyja (Lokomotiv Kuban), Jana Veselyja (Fenerbahče), Miloša Teodosića in Nanda De Coloja (oba CSKA) izbran v najboljšo peterko sezone. Francoz De Colo je bil imenovan tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) evrolige.

Košarkarji Lokomotiv Kubana so že z uvrstitvijo na sklepni turnir presegli pričakovanja. To jim je uspelo celo prvič v zgodovini kluba. Spomnimo, da je rusko moštvo pred petimi leti v finalu Fibinega evropskega izziva klonilo proti Krki, danes pa je med najboljšimi klubi v Evropi. CSKA se je na sklepni turnir evrolige uvrstil petič zapored, a v zadnjih štirih poskusih ni prišel do lovorike.