Da ima v košarki prednost domačega parketa vseeno določeno težo, še posebno v izločilnih obračunih, so potrdila moštva v slovenskem državnem prvenstvu. Vsi štirje gostitelji so namreč na prvih četrtfinalnih obračunih zabeležili zmago. Včeraj sta svoje delo z odliko opravila še Zlatorog in Olimpija, ki sta na kolena spravila LTH Castings in Tajfun. Druge, morda že odločilne tekme, bodo na sporedu jutri in v nedeljo.

Ker slovensko prestolnico v teh dneh pretresa nogometna mrzlica, se je sinoči v Stožicah na obračunu med Olimpijo in Tajfunom zbralo manjše število gledalcev od pričakovanega. Razlog za slabši obisk so seveda tudi precej neprepričljive predstave Ljubljančanov v letošnji sezoni, še zlasti v državnem prvenstvu, kjer zmaji že nekaj let ne najdejo poti nazaj na vrh. Zaradi vseh težav je bilo jasno, da bo državni prvak Tajfun v četrtfinalu za Olimpijo izredno trd oreh. A kot je to že v navadi, so si gostitelji življenje v veliki meri grenili kar sami. V prvem polčasu je v oči bodla izredno slaba koncentracija košarkarjev trenerja Gašperja Potočnika, saj so na parketu na trenutke počeli prave neumnosti. Nekatere so močno ob živce spravile tudi Janeza Drvariča, ki je ob igrišču nekajkrat skoraj skočil iz stola.

Zmaji so se v drugem polčasu nekoliko le zbrali. Voz je, kot je to v letošnji sezoni že v navadi, vlekel Sava Lešić, ki je v tretji četrtini dosegel 16 od 24 točk svojega moštva, a imel ob tem premalo pomoči soigralcev, da bi si lahko Olimpija nabrala nekoliko višjo prednost, s katero bi vstopila v odločilnih deset minut. Ko je to naposled le dobil, so se zmaji odlepili na 12 točk, a na koncu le po sreči prišli do pomembnega uspeha, saj je Jacob Parker 2,4 sekunde pred koncem zadel trojko za vodstvo, a se je trenutek pred izmetom oglasila sirena za iztek napada, kar je na posnetku preveril tudi glavni sodnik Saša Pukl. »V prvem polčasu smo res naredili nekaj nepotrebnih napak, a je bil pristop pravi. Lahkih tekem v končnici ne bo. Znova se je izkazalo, da je treba igrati do zadnjih sekund,« je bil po tekmi ne glede na vse zadovoljen trener Olimpije Gašper Potočnik, pretirano razočaran pa ni bil niti Tajfunov Dejan Mihevc: »Igralcem nimam kaj očitati. Borili smo se in imeli met za zmago, a bili prepočasni. Četrtfinale se igra na dve zmagi, zato naš cilj ostaja enak.«

Na drugi četrtfinalni tekmi včerajšnjega dne je Zlatorog proti LTH Castingsu ves obračun nadziral potek dogajanja na parketu. Škofjeločani so Laščanom zapretili le na začetku drugega polčasa, a bili v nadaljevanju daleč od presenečenja proti moštvu trenerja Aleša Pipana.

Liga Nova KBM, četrtfinale, prvi tekmi: Zlatorog – LTH Castings 98:86 (33:20, 55:45, 77:68, Abrams 26, Vašl 25; Abramović 23, Radulović 15), Olimpija – Tajfun 78:74 (21:19, 37:39, 61:56, Lešić 28, Robinson 18; Čebular 19, Parker 13), druge tekme, jutri ob 18. uri: Rogaška – Helios, ob 20. uri: Šenčur – Krka, nedelja ob 18. uri: Tajfun – Olimpija, ob 19. uri: LTH Castings – Zlatorog.

Košarkarska liga Nova KBM – končnica

Dnevnik

PODATKI

igrajo na dve zmagi

po sistemu 1-1-1

igrajo na dve zmagi

po sistemu 1-1-1

igrajo na tri zmage

po sistemu 1-1-1-1-1

igrajo na dve zmagi

po sistemu 1-1-1

igrajo na dve zmagi

 

po sistemu 1-1-1

ČETRTFINALE

ČETRTFINALE

POLFINALE

FINALE

POLFINALE

Zlatorog

Krka

LTH

Šenčur

Castings

Olimpija

Helios

Tajfun

Rogaška